INFONET-468X60-BANNER

Deo stadiona "Tašmajdan" otvoren od aprila

16.01.2014. | 24sata

Kultni beogradski stadion "Tašmajdan", čija rekonstrukcija kasni već godinu dana, delimično će biti otvoren početkom aprila, najavio je danas član Privremenog organa Beograda Nikola Nikodijević. Konačan završetak svih radova i potpuno osposobljavanje stadiona za sve sadržaje najavljen je za oktobar mesec.

Prva faza radova biće završena 31. marta nakog čega će deo stadiona moći da se korsiti.

- Stadion će moći da se korsiti u komercijalne svrhe, odnosno radiće kafići, restorani i ostali lokali koji se izdaju u zakup – rekao je Nikodijević.

On je podsetio da rekonstrukcija kasni zbog nepredviđenih radova na koje su radnici naišli i demantovao ranije špekulacije da se na stadionu pojavilo klizište koje bi moglo da iugrozi bezbednost posetilaca.

- Dve stene koje se nalaze u sklopu stadiona nisu klizište i grantujemo građanima da one ne mogu da se sruše i ugroze bezbednost na bilo koji način. Takođe, radi se vrlo temeljno i predano da bi stadion na kraju mogao da se koristi više decenija, a ne da ga nakon nekoliko godina ponovo saniramo – dodao je član Privremenog organa.

Nakon završetka prve faze, kreće i druga koja obuhvata završne radove oblaganja stadionskih tribina, potvrdio je Vladeta Mitrović, pomoćnik direktora "Agencije za investicije" i dodao da još nije odlučeno koji materijal će biti iskorišćen u te svrhe.

- Rešenje se mora uklopiti u ambijentalnu celinu stadiona i mora se ispoštovati "Zavod za zaštitu spomenika" da konačan izgled ne sme prevazilaziti okvire nekadašnje celine. Tada je korišćen brački kamen, a sada deo stručne javnosti smatra da to nije idealno rešenje s obziron na to da on nije dovoljno otporan za naše vremenske uslove kao što je beton. Važno je da rešenje bude trajno, ali naravno i jeftnije – rekao je Mitrović i dodao da se završetak svih radova kada će moći da se organizuju sportske i kulturne manifestacije očekuje do kraja godine.

On je još dodao i da su izabrani izvođači radova za zaštitu stenskog masiva budući da je za taj posao morala da bude izabrana posebna stručna firma za obradu kamena koja će obložiti stene i ostalim radovima sprečiti odrone, što će koštati tri miliona evra.

Rekonstrukcija stadiona otpočela je u septembru 2011, a prvobitni rok za završetak radova bio je kraj 2012. Vrednost investicije je 647 miliona dinara, a stadion će nakon rekonstrukcije moći da primi 10.500 gledalaca.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;