Deo stadiona "Tašmajdan" otvoren od aprila

16.01.2014. | 24sata

Kultni beogradski stadion "Tašmajdan", čija rekonstrukcija kasni već godinu dana, delimično će biti otvoren početkom aprila, najavio je danas član Privremenog organa Beograda Nikola Nikodijević. Konačan završetak svih radova i potpuno osposobljavanje stadiona za sve sadržaje najavljen je za oktobar mesec.

Prva faza radova biće završena 31. marta nakog čega će deo stadiona moći da se korsiti.

- Stadion će moći da se korsiti u komercijalne svrhe, odnosno radiće kafići, restorani i ostali lokali koji se izdaju u zakup – rekao je Nikodijević.

On je podsetio da rekonstrukcija kasni zbog nepredviđenih radova na koje su radnici naišli i demantovao ranije špekulacije da se na stadionu pojavilo klizište koje bi moglo da iugrozi bezbednost posetilaca.

- Dve stene koje se nalaze u sklopu stadiona nisu klizište i grantujemo građanima da one ne mogu da se sruše i ugroze bezbednost na bilo koji način. Takođe, radi se vrlo temeljno i predano da bi stadion na kraju mogao da se koristi više decenija, a ne da ga nakon nekoliko godina ponovo saniramo – dodao je član Privremenog organa.

Nakon završetka prve faze, kreće i druga koja obuhvata završne radove oblaganja stadionskih tribina, potvrdio je Vladeta Mitrović, pomoćnik direktora "Agencije za investicije" i dodao da još nije odlučeno koji materijal će biti iskorišćen u te svrhe.

- Rešenje se mora uklopiti u ambijentalnu celinu stadiona i mora se ispoštovati "Zavod za zaštitu spomenika" da konačan izgled ne sme prevazilaziti okvire nekadašnje celine. Tada je korišćen brački kamen, a sada deo stručne javnosti smatra da to nije idealno rešenje s obziron na to da on nije dovoljno otporan za naše vremenske uslove kao što je beton. Važno je da rešenje bude trajno, ali naravno i jeftnije – rekao je Mitrović i dodao da se završetak svih radova kada će moći da se organizuju sportske i kulturne manifestacije očekuje do kraja godine.

On je još dodao i da su izabrani izvođači radova za zaštitu stenskog masiva budući da je za taj posao morala da bude izabrana posebna stručna firma za obradu kamena koja će obložiti stene i ostalim radovima sprečiti odrone, što će koštati tri miliona evra.

Rekonstrukcija stadiona otpočela je u septembru 2011, a prvobitni rok za završetak radova bio je kraj 2012. Vrednost investicije je 647 miliona dinara, a stadion će nakon rekonstrukcije moći da primi 10.500 gledalaca.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...