INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kragujevac: I ove godine – podzemna garaža (video)

15.01.2014. | Šumadijapress

Izgradnja podzemne garaže u Kragujevcu, koja se najavljuje još od sredine 2011. godine, mogla bi da počne u aprilu ove godine. Realnost ili novogodišnja želja? O investiciji "teškoj" pet miliona evra i početku izgradnje podzemne garaže, koja će imati dva nivoa i 520 mesta za parkiranje, priča se u medijima još od sredine 2011. godine.

Na početku 2014. godine, stiže još jedna najava garaže, koju već dugo krase epiteti "najveća" i "prva u ovom delu Srbije". Prema ovoj, poslednjoj u nizu objava, gradnja ovog objekta na lokaciji "Prodor", između hotela "Kragujevac" i nekadašnje robne kuće "Beograd", mogla bi da počne već u aprilu. Uzevši u obzir dosadašnje iskustvo, a i minimum proceduralnosti, za sada se više radi o novogodišnjoj želji.

Naime, raspisivanju javnog poziva za izbor investitora i izvođača radova prethodi izbor stručnog konsultanta, koji će revidirati postojeću projektnu dokumentaciju i sačiniti studiju opravdanosti izgradnje podzemne garaže. Kao najozbiljniji kandidati za posao konsaltinga pominju se francuska kompanija "Vensi park", članica "Vensi grupe" (Groupe Vinci), i banka "Česka sporitelna" (Češka štedionica).

U poslednjih pet godina, "Česka sporitelna” je čak tri puta osvojila nagradu "Najbolja banka u Češkoj" koju dodeljuje specijalizovani finansijski magazin "Juromani" (Euromoney). Slično priznanje dodelio joj je i američki "Global fajnens" (Global Finance Magazine), koji je "Česku sporitelnu" proglasio i najbezbednijom bankom u centralnoj i istočnoj Evropi u 2013. godini. Specijalizovana za urbanu mobilnost, kompanija "Vensi park" je tokom pola veka postojanja stekla ugled evropskog lidera i jednog od vodećih igrača u pružanju parking usluga i usluga povezanih s parkiranjem.

Kako je ranije najavio Nebojša Vasiljević, član Gradskog veća za investicije i razvoj gradskih resursa, stranog konsultanta na međunarodnom tenderu zajedno će izabrati Grad Kragujevac i "Evropska banka za obnovu i razvoj" (EBRD), koja je za ovaj posao izdvojila 300.000 dolara.

- Nadamo da je taj izveštaj o izboru najboljeg ponuđača dostavljen "Evropskoj banci za rekonstrukciju i razvoj" i da ćemo uskoro dobiti pozitivno mišljenje, kao i da ćemo potom krenuti u realizaciju tog projekta sa stranim stručnim konsultantom – rekao je Nenad Vasiljević, direktor JKP "Parking servis".

Tek posle zvaničnog usvajanja studije opravdanosti, Grad će moći da objavi međunarodni javni poziv za izbor investitora i izvođača radova. Obaveza "Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj" je da strateškom partneru, investitoru, ponudi kredit pod najpovoljnijim uslovima.

Nebojša Vasiljević je odluku Gradskog veća, da prihvati inicijativu EBRD i projekat podzemne garaže realizuje kao partnerstvo javnog i privatnog sektora, ranije ocenio kao misionarski posao u Srbiji. U svojim ranijim prognozama, Vasiljević je istakao da bi investitora trebalo izabrati već u februaru ili martu, kako bi izgradnja bila okončana u 2014. godini.

Ali, do početka izgradnje, ukoliko se gradska vlast bude držala zakona i procedura, EBRD mora da dâ svoje mišljenje o konsultantu, konsultant da izradi studiju izvodljivosti, Grad da raspiše tender i izvođač da dobije kredit. Naravno, i Grad treba da obezbedi sredstva za sopstveno učešće u ovom projektu.

Pri ovakvom redosledu aktivnosti, ambicija gradskih vlasti da se prva javna garaža izgradi do kraja godine pre liči na nemoguću misiju, nego što je izvesna. No, ipak treba sačekati razvoj događaja, u nadi da će Kragujevac kad-tad dobiti bar jedan objekat sa ovom namenom.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;