IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Projekat, pa građevinska dozvola

15.01.2014. | Dnevnik

Sa novom godinom dolaze i nove investicije i programske aktivnosti javnih preduzeća, pa je na red došlo pitanje izgradnje veletržnice, projektu koji se očekuje daleko više od dve decenije. Napokon je Grad, u septembru prošle godine, opredelio lokaciju, a u pitanju je plac preko puta Najlon pijace, na Temerinskom putu i time dao zeleno svetlo "Tržnici" da započne s projektnim aktivnostima.

Međutim, do građevinske dozvole treba završiti još dosta konkretnih poslova i zadataka, kako bi uopšte počela izgradnja veletržnice, koja će zameniti postojeću Kvantašku pijacu, a omogućiti kvalitetno snabdevanje, manje cene, integrisanje poljoprivrednih proizvođača, izvoz...

Prema rečima direktora "Tržnice" Miloša Tubića JP "Urbanizam" je zadužen za izradu projekta, dok je "Zavodu za izgradnju grada" poverena komunalna infrastruktura. Na osnovu prikupljene neophodne dokumentacije, što Tubić očekuje da će biti rešeno do juna ili do septembra, moglo bi se ući i u proceduru nabavke neophodnih sredstava, pre svega kroz uobičajeni rebalans varoškog budžeta. Osim Grada i "Tržnice", koji će zajedno učestvovati u finansiranju,  novac će se pokušati obezbediti i preko pokrajinskih konkursa i iz evropskih fondova. Nakon izrade projektnog plana, veletržnica će se graditi u tri faze. Prva faza podrazumeva premeštanje Kvantaške pijace i obezbeđivanje 150 mesta za kamionsku prodaju i oko 200 štandova za otkup voća i povrća, u drugoj fazi gradiće se hala za unutrašnju trgovinu, dok bi se u trećoj fazi izgradila hladnjača. Podsećamo, u okviru veletržnice nalaziće se i park, sa svom neophodnom opremom i igralištem.

- Plac od 9,5 hektara zove se "Pionirski park" i još pre 62 godine je određeno da tu bude park na pet hektara. "Tržnica" se, preuzimanjem ovog placa za izgradnju Veletržnice, obavezala da će tu da izgradi i park, samo na četiri, umesto na planiranih pet hektara. Najbitnije je da će građani konačno, nakon više od šest decenija, da dobiju taj park, koji će biti lepo uređen, ali pored toga postojaće i Veletržnica, koja će funkcionisati kao velika otvorena berza i omogućiće siguran plasman robe na inostrano tržište – obavezao se svojevremeno Tubić.

Prema rečima našeg sagovornika, ovaj plac ima više prednosti. U neposrednoj je blizini auto-puta, nalazi se na "stazi slonova", odnosno na trgovinskom putu, lako će se i brzo infrastrukturno urediti, a može da koristi postojeće kapacitete Najlon pijace, poput parkinga i upravne zgrade, što će smanjiti i troškove investicije. Ranije je planirano da će biti neophodno uložiti 10 do 12 miliona evra, a Tubić smatra da se veletržnica na pomenutom zemljištu može izgraditi i za sedam miliona evra, jer će tokom radih dana, kada Najlon pijaca ne radi, moći da se koristi njena infrastruktura.

Cilj "Tržnice" je, da, od rešavanja pitanja dozvola za izgradnju, prve dve faze završe za najviše dve godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;