INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

A way out – instalacija sa Lisabonskog trijenala arhitekture

10.01.2014. | Super Prostor

Na Lisabonskom trijanalu arhitekture 2013. učestvovao je mladi arhitektura Dragoljub Stašić iz Kosovske Mitrovice, čiji je rad je odabran od strane internacionalnog žirija a u okviru kategorije pridruženih projekata.

Lisabonski trijenale arhitekture je tradicionalna arhitektonska manifestacija koja se održava od 2007. godine i koja okuplja arhitekte iz celoga sveta da prikažu svoje radove, nove ideje i svoje vizije arhitekture u budućnosti. Trijenale se održava pod pokroviteljstvom Njegove Ekselencije Predsednika Portuglaske republike, a od 2010. godine dodeljen joj je i status kulturnog interesea Ministarstva kulture Portugala.

Neobična prijava za trijenale od svakog posetioca sajta tražila je odgovor na različita pitanja koja se bave arihetekturom i njenjim odnosom sa arhitektom. Pitanje za Dragoljuba bilo je Šta je za vas arhitektura / What is architecture for you na šta je odgovorio Izlaz / A Way Out jer se u tom trenutku nije, u svom savkodnevnom radu, bavio arhitekturom. Samim tim, bavljenje strukom je za njega značilo izlaz iz svakodnevnice.

Kasnije, dizajn instalacije je nekako sam po sebi došao jer je u isto vreme trebao da predstavlja izlaz a ujedno i da korespondira sa temom trijenala Blizu, bliže / Close, closer. A Way Out je zamišljen kao teleskop (durbin) kako bi se svako od nas, prvenstveno arhitekte, fokusirao na ono što je bitno u našem svakodnevnom radu. Tri cilindra od kojih svaki uokviruje po jednu reč (A WAY OUT) svojim neonskim crvenim slovima isijava poruku.

A Way Out je samo-reflektivna instalacija o ličnom stanju arhitekte i predstavlja stav da je subjektivno ustvari objektivno, da mi sami možemo (moramo) da oblikujemo našu realnost.

Otvaranje izložbe instalacije u Kosovskoj Mitrovici je izvedeno ne kao klasično prikazivanje instalacije, već kao perfomas u kome autor na stolici nasuprot instalacije čita instalaciji manifest o arhitekturi i nakon toga se pomera paravan i vidi instalacija.

Instalacija je izložena na Fakultetu tehničkih nauka na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici (Kneza Miloša 7) do 20.01.2014. godine svakog radnog dana od 8 do 20 časova.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;