INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

A way out – instalacija sa Lisabonskog trijenala arhitekture

10.01.2014. | Super Prostor

Na Lisabonskom trijanalu arhitekture 2013. učestvovao je mladi arhitektura Dragoljub Stašić iz Kosovske Mitrovice, čiji je rad je odabran od strane internacionalnog žirija a u okviru kategorije pridruženih projekata.

Lisabonski trijenale arhitekture je tradicionalna arhitektonska manifestacija koja se održava od 2007. godine i koja okuplja arhitekte iz celoga sveta da prikažu svoje radove, nove ideje i svoje vizije arhitekture u budućnosti. Trijenale se održava pod pokroviteljstvom Njegove Ekselencije Predsednika Portuglaske republike, a od 2010. godine dodeljen joj je i status kulturnog interesea Ministarstva kulture Portugala.

Neobična prijava za trijenale od svakog posetioca sajta tražila je odgovor na različita pitanja koja se bave arihetekturom i njenjim odnosom sa arhitektom. Pitanje za Dragoljuba bilo je Šta je za vas arhitektura / What is architecture for you na šta je odgovorio Izlaz / A Way Out jer se u tom trenutku nije, u svom savkodnevnom radu, bavio arhitekturom. Samim tim, bavljenje strukom je za njega značilo izlaz iz svakodnevnice.

Kasnije, dizajn instalacije je nekako sam po sebi došao jer je u isto vreme trebao da predstavlja izlaz a ujedno i da korespondira sa temom trijenala Blizu, bliže / Close, closer. A Way Out je zamišljen kao teleskop (durbin) kako bi se svako od nas, prvenstveno arhitekte, fokusirao na ono što je bitno u našem svakodnevnom radu. Tri cilindra od kojih svaki uokviruje po jednu reč (A WAY OUT) svojim neonskim crvenim slovima isijava poruku.

A Way Out je samo-reflektivna instalacija o ličnom stanju arhitekte i predstavlja stav da je subjektivno ustvari objektivno, da mi sami možemo (moramo) da oblikujemo našu realnost.

Otvaranje izložbe instalacije u Kosovskoj Mitrovici je izvedeno ne kao klasično prikazivanje instalacije, već kao perfomas u kome autor na stolici nasuprot instalacije čita instalaciji manifest o arhitekturi i nakon toga se pomera paravan i vidi instalacija.

Instalacija je izložena na Fakultetu tehničkih nauka na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici (Kneza Miloša 7) do 20.01.2014. godine svakog radnog dana od 8 do 20 časova.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;