SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Energetske investicije bez brane (video)

08.01.2014. | RTS

Prošle godine Srbija je počela gradnju gasovoda "Južni tok", prvog vetroparka u Plandištu i pripreme za gradnju termoelektrane u Kostolcu. Pored reformi i primene evropskih standarda u energetici, u ovoj godini trebalo bi da bude i investicija. U Ministarstvu energetike očekuju koncesionare i privatna-javna partnerstva – i obećavaju da neće biti zakonodavnih i administrativnih barijera za ulaganja.

Voda i ugalj su kao glavni resursi. U pripremi su dve velike investicije. Prva je hidroelektrana Bistrica, za koju je Skupština već ratifikovala međudržavni sporazum s Kanadom. Dogovor o gradnji očekuje se na proleće.

- Tu je termoelektrana Štavalj sa pripadajućem rudnim poljem i dalekovodom. To je nešto o čemu sada razgovaramo sa češkim partnerom. Pojavio se još jedan partner iz Bugarske i to je na stolu – kaže ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Posle prvog javnog poziva, u 17 gradova i opština investitori su došli da grade 212 malih hidroelektrana. U toku je drugi javni poziv za još 143 lokacije u 20 lokalnih samouprava. Tako će samo nerazvijena prijepoljsko područje dobiti 20 mini hidroelektrana, a imaju još deset neiskorišćenih lokacija.

- Angažovaće se lokalno stanovništvo i lokalna privreda, što je bitno za nas – kaže Emir Hašimbegović, predsednik Opštine Prijepolje.

Za energetske investicije nema više državnih garancija, pa se Ministarstvo energetike zalaže za koncesije i privatna-javna partnerstva.

- Sve one investicije koje se budu ticale, recimo toplana u Srbiji, treba da idu kroz javno-privatno partnerstvo – kaže ministarka energetike.

Prema njenim rečima, to je ono što može da donese dobitak i lokalnoj samoupravi, toplani i investitoru.

- Odnosi se isto i na velike projekte, poput Bistrice i Đerdapa tri, o kojem se tek razgovara – kaže Mihajlovićeva.

Ove godine mnogo se očekuje i od energetske efikasnosti. Najavljuju se brojni poslovi koji će, najpre građanima, omogućiti da štede energiju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;