IZOLACIJA-468X60-BANNER

Preskup komfor (video)

27.12.2013. | RTS

Skoro dve trećine kuća i stanova u Srbiji ušlo je u četvrtu deceniju ili je čak starije, a svaki deseti objekat je izgrađen pre 1945. godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Najstarije domove imaju Beograđani i Vojvođani, a zbog nemaštine retko ko može da ulaže u skupu, ali neophodnu popravku ili rekonstrukciju.

Zgrade izgrađene pre šest decenija, bile su privremeni dom neimarima koji su gradili obližnje stanove. Danas tu žive mnogi Voždovčani. Iako se često čuje da je stara gradnja kvalitetnija, iskustvo stanara je drugačije.

- Uglavnom je puna mana, od struje do izolacije, prozori slabo dihtuju, vrata u hodnicima su loša, podrum je pun vlage kao i sami stanovi, tako da se stalno dovijamo i to samostalno, izvođenjem unutrašnjih radova – kaže Teodor Novotni.

U najstarijoj beogradskoj opštini Stari grad skoro polovina objekata svedoči o vremenu pre završetka Drugog svetskog rata. Promenom vlasničke strukture 90-ih, stanari su postali vlasnici zgrada, pa je tako i održavanje palo na njih.

- Što se stanja zgrada u centru tiče, vlasnici ih zaista loše održavaju, kao i stanove, ali ja mislim da je problem pre svega loše materijalno stanje. To su, uglavnom, stariji ljudi, pa retko ko iz centra grada želi da proda stan i da se preseli u periferiju, mada bi tamo mogao jednostavnije i bolje da sebi obezbedi lakši život – kaže Veselin Marković, v. d. direktora JP "Gradsko stambeno".

Stariji objekti mogu biti funkcionalni, ali samo ako se redovno održavaju. Vremenom propadaju instalacije, stolarija, fasade. Onima koji nisu građeni po propisima, potrebno je i ojačavanje kako bi bili stabilniji.

- Svakih 40-50 godina treba izvršiti rekonstrukciju celog objekta, ne vodeći računa samo o konstrukciji nego i o instalacijama. Sada pričamo i o energetskoj efikasnosti, a većina zgrada ne zadovoljava taj problem – kaže dr Milan Glišić, član Upravnog odbora "Inženjerske komore Srbije".

Stručnjaci smatraju da bi sve koji odluče da obnove kuće i zgrade trebalo stimulisati, na primer oslobađanjem dela poreza. One koji skupe novac da temeljno obnove svoje domove, zakon obavezuje da angažuju inženjere koji će izvoditi ali i kontrolisati građevinske radove. To je neophodno, kažu stručnjaci, kako bi se izbeglo iskustvo mnogih Kraljevčana kojima su, zbog nepoštovanja građevinskih pravila, kuće stradale u zemljotresu 2010.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;