INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prvi radovi na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta u 2015. (video)

23.12.2013. | Tanjug

Prve aktivnosti na realizaciji projekta za modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta na Koridoru 10, za brzine vozova do 200 km na sat, očekuju se u 2015. godini, najavio je ministar saobraćaja Aleksandar Antić. Posle sastanka u Vladi Srbije sa kineskom radnom grupom za realizaciju tog projekta, Antić je rekao da će se u 2014. raditi na izradi idejnog projekta i da ćemo tada imati jasniju sliku o tome kako će biti finansirani radovi i koliko će koštati.

Ministar je rekao da će Srbija svakako za taj projekat koristiti sredstva od ukupuno 10 milijardi dolara, koje je Kina namenila za investicije u 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope. Prema njegovim rečima, prve procene pokazuju da je za modernizaciju pruge od Stare Pazove do Novog Sada potrebno oko 350 miliona evra i od Novog Sada do mađarske granice više od 500 miliona evra.

Antić je rekao da bi, prema tim podacima, za deo kroz Srbiju trebalo izdvojiti najviše 880 miliona evra, a za deo od mađarske granice do Budimpešte, skoro dvostruko više, s obzirom da je mađarska pruga u lošijem stanju. Ministar je najavio da će najverovatnije u januaru biti održan zajednički sastanak tri radne grupe – srpske, kineske i mađarske – na kojima će biti nastavljeni razgovori o realizaciji projekta. On je dodao da će se tek dogovoriti o tome da li će sastanak biti održan u Beogradu ili Budimpešti.

Antić je kazao da će se u narednom periodu razgovarati i o dinamici povlačenja sredstava od Kine i to tako da se povlačenje pomeri za godine kada očekujemo da ćemo ostvariti rast bruto domaćeg proizvoda i da kada ćemo uravnotežiti zaduživanje. On je kazao da srpska strana traži da brza pruga bude za mešoviti saobraćaja, putnički i teretni, s obzorim da teretni železnički prevoz ima veliku perspektivu u budućnosti.

Antić je kazao da je za Srbiju važno da železnički Koridor 10 bude konkurentan koridoru četiri, u koji Rumunija i Bugarska ozbiljno investiraju.

Ambasador Kine u Beogradu Džang Vansjue je rekao da se nastavljaju aktivnosti dogovorene na nedavnom samitu Kine i 16 evropskih zemalja, koji je održan u Bukureštu i da je kineska delegacija došla da prouči uslove za modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta, tehničke detalje, modele finansiranja i drugo.

Ambasador je naglasio da bi Srbija i Kina trebalo dodatno da unaprede saradnju i podsetio da Kinezi u Srbiji grade prvi most (Zemun-Borča) i prve radove na termoelektrani (Kostolac) u Evropi. Vansjue je izrazio očekivanje da će Kinezi graditi i prvu prugu u Evropi, od Beograda do Budimpešte.

Antić je razgovarao sa generalnim direktorom sektora za bazične industrije državne Nacionalne komisije za razvoj i reforme NR Kine Huang Minom i ostalim članovima kineske radne grupe, u srpskom timu su bili predstavnici ministarstava za saobraćaj, finansije i spoljne poslove. Kineska radna grupa će danas održati sastanak i sa predstavnicima Železnica Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;