Ministar saobraćaja Aleksandar Antić primio je delegaciju "China International Constructors Association"

20.12.2013. | Ministarstvo saobraćaja

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić primio je delegaciju "China International Constructors Association", koju je predvodio predsednik Udruženja, Diao Chunhe. Ministar Antić je upoznao delegaciju Kineske građevinske asocijacije u čijem sastavu se nalaze predstavnici 7 najvećih građevinskih kompanija, kao i predstavnika "China Export and Import Banke", sa svim velikim projektima saobraćajne infrastrukture koji su u u toku.

Posebno je naglasio pozitivnu atmosferu na Samitu NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope održanom u Bukureštu, i upoznao goste sa zaključcima bilateralnog sastanka kineskog premijera, Li Kećijanga i predsednika srpske vlade Ivice Dačića koji je tom prilikom održan.

Naglašena je važnost projekta izgradnje železničkog koridora Beograd-Budimpešta, za koju je kineska strana posebno zainteresovana i zbog čega je formirana Radna grupa koja već 23. decembra ima sastanak u Beogradu.

Ministar je pozvao kineske kompanije da prilikom zajedničke razrade ideja za buduće projekate saobraćajne infrstrukture u našoj zemlji, a polazeći od činjenice da je Srbija dostigla gornji nivo javnog duga, imaju na umu da se moraju tražiti novi modaliteti finansiranja, kao što su  koncesije i modeli javno-privatnog partnerstva.

Diao Chunhe predsednik Udruženja, zahvalio se ministru Antiću na podršci za dosdašnju dobru saradnju kineskih kompanija i srpskih instistucija i naglasio da je za dalje unapređenje naših odnosa i razradu velikih projkata koji su najavljeni, nephodno formirati Radnu grupu koja će koordinirati komunikaciju zvaničnika kineske i srpske strane kao i predstavnika domaćih javnih preduzeća i kineskih kompanija.

Ministar Antić je pozdravio predlog i takođe istakao potrebu da jedno telo, sastavljeno od predstavnika ministarstava saobraćaja, finansija, građevinarstva, energetike i regionalnog razvoja, kao i predstavnika "Koridora Srbije", EPS-a i "Železnica Srbije", s jedne strane i predstavnika Vlade NR Kine i kineskih kompanija s druge, bude centar usaglašavanja i koordiniranja aktivnosti u izradi projektne dokumentacije i svih tehničkih i finansijskih aspekata neophodnih za realizaciju konkretnih projekata saobraćajne infrastrukture u Srbiji.

Na kraju posete, ministar Antić prihvatio je ljubazan poziv g-dina Diao Chunhe, da poseti Kinu i da prisustvuje "Međunarodnom finansijskom i građevinskom forumu" koji će se održati u maju mesecu naredne godine u Makau.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...
Zoja 12.04.2021.
Molim vas kako mogu da se prijavim, uvela b...
Nataša 12.04.2021.
Zanima me kako i kome se prijavljujem za iz...
Nadja 11.04.2021.
Molim Vas recite za izolaciju kako mogu da ...
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...