INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić primio je delegaciju "China International Constructors Association"

20.12.2013. | Ministarstvo saobraćaja

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić primio je delegaciju "China International Constructors Association", koju je predvodio predsednik Udruženja, Diao Chunhe. Ministar Antić je upoznao delegaciju Kineske građevinske asocijacije u čijem sastavu se nalaze predstavnici 7 najvećih građevinskih kompanija, kao i predstavnika "China Export and Import Banke", sa svim velikim projektima saobraćajne infrastrukture koji su u u toku.

Posebno je naglasio pozitivnu atmosferu na Samitu NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope održanom u Bukureštu, i upoznao goste sa zaključcima bilateralnog sastanka kineskog premijera, Li Kećijanga i predsednika srpske vlade Ivice Dačića koji je tom prilikom održan.

Naglašena je važnost projekta izgradnje železničkog koridora Beograd-Budimpešta, za koju je kineska strana posebno zainteresovana i zbog čega je formirana Radna grupa koja već 23. decembra ima sastanak u Beogradu.

Ministar je pozvao kineske kompanije da prilikom zajedničke razrade ideja za buduće projekate saobraćajne infrstrukture u našoj zemlji, a polazeći od činjenice da je Srbija dostigla gornji nivo javnog duga, imaju na umu da se moraju tražiti novi modaliteti finansiranja, kao što su  koncesije i modeli javno-privatnog partnerstva.

Diao Chunhe predsednik Udruženja, zahvalio se ministru Antiću na podršci za dosdašnju dobru saradnju kineskih kompanija i srpskih instistucija i naglasio da je za dalje unapređenje naših odnosa i razradu velikih projkata koji su najavljeni, nephodno formirati Radnu grupu koja će koordinirati komunikaciju zvaničnika kineske i srpske strane kao i predstavnika domaćih javnih preduzeća i kineskih kompanija.

Ministar Antić je pozdravio predlog i takođe istakao potrebu da jedno telo, sastavljeno od predstavnika ministarstava saobraćaja, finansija, građevinarstva, energetike i regionalnog razvoja, kao i predstavnika "Koridora Srbije", EPS-a i "Železnica Srbije", s jedne strane i predstavnika Vlade NR Kine i kineskih kompanija s druge, bude centar usaglašavanja i koordiniranja aktivnosti u izradi projektne dokumentacije i svih tehničkih i finansijskih aspekata neophodnih za realizaciju konkretnih projekata saobraćajne infrastrukture u Srbiji.

Na kraju posete, ministar Antić prihvatio je ljubazan poziv g-dina Diao Chunhe, da poseti Kinu i da prisustvuje "Međunarodnom finansijskom i građevinskom forumu" koji će se održati u maju mesecu naredne godine u Makau.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;