INFONET-468X60-BANNER

Nedeljko Čubrilović: Auto-putevi jačaju Srpsku

20.12.2013. | Novosti

- Prvu deonicu auto-puta Banjaluka-Doboj, od Prnjavora do Doboja, gradimo ekspresno, a u narednim danima biće potpisan ugovor za izgradnju druge deonice Prnjavor-Banjaluka. Veoma smo zadovoljni urađenim poslom, a "Evropska banka za obnovu i razvoj" ocenila je ovaj projekat najuspešnijim u BiH – naglašava ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Čubrilović. - Uspeli smo da održimo kontinuitet u gradnji auto-puteva u Srpskoj u uslovima ekonomske krize i to je veliki rezultat. Gradnju sigurno nastavljamo i u narednoj godini.

Jeste li zadovoljni dinamikom gradnje na prvoj deonici auto-puta?

- Rešena su sva pitanja u vezi sa imovinsko-pravnim odnosima na vreme. Gradnja teče planiranom dinamikom. Zaposlen je značajan broj ljudi, jer desetine naših firmi učestvuju u gradnji. Ispoštovani su svi propisi evropskih banaka. Ako sve bude teklo po planu, deonica auto-puta Doboj-Prnjavor biće završena 2015, najkasnije 2016. Ako se to desi, biće to rekordna gradnja jednog auto-puta u zemlji.

Kada će početi gradnja deonice od Prnjavora do Banjaluke?

- Završena je sva potrebna procedura. Ovih dana trebalo bi da bude potpisan ugovor o gradnji i očekujemo da radovi počnu na proleće.

Održana je peta zajednička sednica vlada Srbije i RS. Šta je konkretno dogovoreno u vašem resoru?

- Vlada Srbije daje snažnu podršku infrastrukturnim projektima u Srpskoj. U toku je izrada projekta za gradnju mosta na Drini između Bratunca i Ljubovije. Taj most je od izuzetnog značaja za Srpsku i Podrinje, jer će ojačati naše privredne veze. Put u tom delu biće skraćen za 100 kilometara, što je veoma značajno za građane i privrednike, s obe strane Drine. Pokrenuli smo inicijativu za izgradnju pristupnih saobraćajnica i zajedničkog graničnog prelaza na našoj strani Drine.

Most na Savi

Ima li novih informacija iz Vlade Hrvatske kada je reč o gradnji mosta na Savi?

- Nema. Hrvatska je usporila taj projekat bez konkretnih obrazloženja. Svakodnevno pokušavamo da sa hrvatskom stranom utvrdimo šta je stvarni razlog zastoja. Mi smo sve uradili, a Hrvati treba da objave tender za gradnju mosta.

Brzi putevi

Koji će biti najvažniji putni projekti u narednoj godini?

- Osim gradnje auto-puta Banjaluka-Doboj, očekujemo da konzorcijum koji čine francuski "Bujik" i austrijski "Štrabag", najkasnije u martu, dostave finansijsku ponudu za izgradnju dela "Koridora V", koji prolazi kroz teritoriju Srpske, po modelu javno privatnog partnerstva. Očekujemo i nastavak razgovora sa zainteresovanim kineskim kompanijama u vezi sa planovima gradnje auto-puta Banjaluka-Glamoč, prema Jadranskom moru. Planirane su i izrade studija za brze puteve na relacijama Prijedor-Kozarska Dubica, Brčko-Bijeljina i Sarajevo-Višegrad, pa do Šćepan Polja u Crnoj Gori.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;