IZOLACIJA-468X60-BANNER

Koridor 10 pomera magistralni vodovod

20.12.2013. | Politika

Paralelno sa radovima na Koridoru 10 i trasi novog auto-puta Niš-Pirot-srpsko-bugarska granica gradi se i novi magistralni vodovod sistema Studena-Niš. Radovi na izgradnji trajaće još najmanje mesec dana, kaže Dejan Andrejević, direktor Javnog komunalnog preduzeća "Naisus" u Nišu.

- Stručnjaci grčke firme "Terna", izvođača radova na Koridoru 10, nakon detaljne procene neophodnosti premeštanja starog magistralnog cevovoda radove su poverili radnicima našeg preduzeća. Izgradnjom nove trase dela ovog sistema, koja će koštati oko 40 miliona dinara znatno će biti smanjeni gubici u dotoku vode do Niša, a korisnici niškog vodovoda ubuduće će imati redovnije i bolje snabdevanje – kaže Andrejević.

U JKP "Naisus" istovremeno uveliko traju pripreme za realizaciju kapitalne investicije za grad Niš, izgradnju najvećeg postrojenja za preradu otpadnih voda u ovom delu Srbije.

- Grad Niš, kao nosilac posla priprema potrebnu plansku dokumentaciju za nišavski i desnoobalni kolektor, a u toku je i razrešenje imovinskopravnih problema. Naše javno preduzeće pruža svu pomoć gradskom rukovodstvu s obzirom da će u postrojenja za preradu otpadnih voda biti uložena veoma velika sredstva, a najveći deo posla realizovaće ekipe naših stručnih radnika. U toku su i aktivnosti usmerene na izgradnju dela trase popovačkog kolektora, gde će samo u prvoj fazi biti uloženo 15 miliona dinara, koje izdvaja Ministarstvo građevinarstva i urbanizma – dodaje Andrejević.

On posebno ističe da je u toku rešavanje i velikih problema u vodosnabdevanju koje imaju seoska i prigradska naselja u delu Niša prema Južnoj Moravi i ušću Nišave u ovu reku, kao i na području gradske opštine Crveni krst. Sa "Direkcijom za izgradnju" grada Niša JKP "Naisus" je preuzeo održavanje vodosistema "Vrelo", gde će izgradnjom nove vodovodne mreže biti obezbeđeno uredno snabdevanje potrošača. A, kaže Andrejević, predstoje i značajni radovi na rekonstrukciji izvorišta "Medijana" na obodu Niša.

- "Medijana" je uvek "zlatna rezerva" za vodosnabdevanje Niša u periodima manje izdašnosti planinskih izvorišta iz kojih se grad snabdeva vodom za piće. U toku je završna faza opremanja najsavremenijeg komandno-kontrolnog centra na "Medijani". Ipak, kako je ovo izvorište u funkciji više od 20 godina, neophodna je i obimna rekonstrukcija i remont vodozahvatnog objekta i svih drugih delova sistema na ovom izvorištu – ističe Andrejević.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;