INFONET-468X60-BANNER

Holcim gradi reciklažni centar u Paraćinu (video)

17.12.2013. | Pomoravske Vesti

Generalni direktor kompanije "Holcim Srbija", Klaudiu Soare, najavio je da će ta cementara u Paraćinu izgraditi najsavremeniji sistem za recikliranje komunalnog otpada u Evropi, vredan nekoliko miliona evra.

- Projekat "Grifon" je kompleksna instalacija koja izdvaja tri tipa materijala: onaj koji može da se upotrebi u industriji reciklaže, bazu za alternativna goriva i ostatak koji se odlaže na deponije. Njegovom primenom značajno ćemo smanjiti količine onoga što se baca, jer će odlaganje na smetlišta u budućnosti biti veoma skupo, pa čekamo neophodne dozvole kako bismo postrojenje izgradili za manje od godinu dana – istakao je Soare.

Pored stanica za sortiranje otpada, za koje je "Holcim" već obezbedio sredstva, ova kompanija dogodine će otvoriti i fabriku za drobljenje kamena, odnosno proizvodnju šljunka i peska za beton i asvalt.

- Ta oprema već postoji, ali nije korišćena, pa smo u njenu obnovu uložili 100.000 evra i očekujemo sertifikat za novi proizvodni sektor. Inače, pripremamo i srednjoročni projekat koji zavisi od rasta sektora građevinarstva u Srbiji, a promeniće sliku rudnika laporca i krečnjaka u Popovcu. Najdalje za šest godina, sledeći našu politiku društveno odgovornog ponašanja, kamionski prevoz zamenićemo transportnim trakama – zaključio je Soare.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;