INFONET-468X60-BANNER

Cetinje: Od Grand hotela, sazidana samo ideja

09.12.2013. | Novosti

Da li će i kada najstariji crnogorski hotel biti obnovljen? Pitanje je i dalje, iako aktuelno, bez odgovora. Mada ga poodavno nema (hotel "Grand" je porušen nakon zemljotresa 1979. godine), na placu gde se nalazio, treba, kako je obećano, da bude podignut novi. Kako to i predviđa urbanističko-graditeljski red, trebalo je da bude urađen projekat, a za godinu dana, kako se predviđalo, na praznom placu u centru starog jezgra, zabrujale bi mašine. Zasad, ipak, ništa od toga.

O obnovi "Lokande", kako je dugo bilo ime starog hotela, a kako ga i danas Cetinjani zovu, odavno se priča. No, nijedna od ideja nije realizovana tokom protekle 34 godine. Jedna od novijih inicijativa je potekla od NVO "Cetinje-moj grad", koja je predala nadležnima građansku inicijativu pod nazivom "Obnovimo Lokandu", koju je potpisalo 500 građana stare crnogorske prestonice.

Da bi se uradio kvalitetan projekat podrazumevalo se da budu uključeni stručnjaci iz više oblasti kao i Ministarstvo kulture. Prethodno mora da bude utvrđena namena budućeg objekta koji bi trebalo da umnogome podseća na stari hotel, kao i rešeni imovinsko-pravni odnosi. Plac je, naime, privatno vlasništvo, a po rečima odgovornih u opštini Cetinje, njegovo otkupljivanje ne bi trebalo da predstavlja veći problem.

Izgradnja nove "Lokande", kako ističu na Cetinju, najbolje bi se realizovala u saradnji sa privatnim partnerima. Interesovanja ima, kako za izradu projekta, tako i za gradnju hotela od firmi koje žele da ovim zdanjem kasnije upravljaju.

"Lokanda" u kojoj je pisan dobar deo istorije Crne Gore sagrađena je prvim akcionarskim kapitalom u tadašnjoj Knjaževini Crnoj Gori. Radovi su počeli 1863. a završeni naredne godine. Iako je bila državno vlasništvo, data je u zakup cetinjskom trgovcu Vuku Vuletiću. U početku je to bila prizemna zgrada sa osam soba i restoranom, a 1881. je dograđen sprat tako da je hotel imao dvadeset soba, dva restorana, kafanu, kupaonicu, čuvenu francusku kuhinju, najbolja vina.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;