INFONET-468X60-BANNER

Nastavak pregovora o izgradnji fabrike vode u Zrenjaninu

05.12.2013. | Dnevnik

Odbornici Skupštine grada Zrenjanina jednoglasno su odlučili da JP " Vodovod i kanalizacija" što hitnije nastavi razgovore sa austijsko-nemačkom firmom "Vasertehnik" o izgradnji fabrike vode u Zrenjaninu. Takođe, razmatran je zapisnik o kontroli sprovođenja postupaka javne nabavke za projektovanje, izvođenje radova, finansiranje i upravljanjem postojenja u Zrenjaninu.

Ugovor o izgradnji fabrike vode potpisan je u Zrenjaninu aprila 2012. godine. Kako je nedavno izjavio tehnički direktor "Vasertehnik", kompanije iz Esena, Jorg Koering, izgradnja fabrike vode mogla bi da počne u martu naredne godine, jer su projektant, izvođač radova i investitor ispunila sve ugovorne obaveze. Koering je rekao da "Vasertehnik" ima u rukama rešenje za proizvodnju zdrave i čiste vode za piće, po strogim evropskm standardima, što je dokazano i provereno na pilot postrojenju.

Prema projektu, kapacitet fabrike vode bi bio 100 litara u sekundi, odnosno 6,5 miliona kubika godišnje, po ceni od 0,34 evra za kubik. Projektni menadžer kompanije, Ksenija Simunović, rekla je ranije da grad Zrenjanin ima pouzdanog partnera za ostvarenje projekta dobijanja zdrave i čiste vode za piće, sa garancijom u narednih 15 godina i sa fiksnom cenom operativnih troškova. Kako je istaknuto, ispoštovani su svi zahtevi o parametrima i utrošku energije, kao i za odvođenje otpadnih voda, a "Vasertehnik" bi sve radove završio u roku od tri godine.

Skupština grada Zrenjanina obustavila je u septembru sve aktivnosti na realizaciji ugovora, kako je obrazloženo, radi provere raspisanog tendera, troškova izgradnje i tehnologije, jer izmerena prisutnost štetnih elemenata natrijuma i bora u pilot postrojenju bili su veći od nivoa propisanih pravilnicima u Srbiji, a zahtevana je i provera troškova počev od konsultantskih usluga do izgradnje. Zbog toga je Nadzorni odbor "Vodovoda i kanalizacije" angažovao revizorsku kuću, a na osnovu zaključka Skupstine grada Zrenjana. Planovi za izgradnju fabrike vode u Zrenjaninu postoje duže od tri decenije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;