Zrenjanin: Bio-elektrana na čekanju, propao tender

04.12.2013. | Novosti

Hoće li JKP "Gradska toplana" iz Zrenjanina uspeti da pronađe privatnog partnera za izgradnju postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije iz biogasa? Sa programom podsticanja održivog ekonomskog razvoja putem poboljšanja energetske efikasnosti, grad na Begeju letos je prošao na konkursu vlade Kraljevine Holandije i zainteresovanima u zemlji ponudio javno-privatno partnerstvo u ovom atraktivnom i profitabilnom sektoru.

Holanđani su za novi objekat odobrili 729.000 evra, što predstavlja vrednost opreme postrojenja za proizvodnju biogasa. Nju bi trebalo da isporuči i montira holandska kompanija "Host bio enerdži", koja je izabrana na tenderu u Holandiji. Projekat se realizuje kao ugovorno javno-privatno partnerstvo u skladu sa istoimenim našim zakonom i koncesijama.

Zrenjanin je u obavezi da obezbedi zemljište za buduću investiciju i parcelu od 150 hektara za proizvodnju biomase. Opremanje infrastrukture i obrtna sredstava za start pogona zajednički će realizovati javni sektor. Odnosno, JKP "Gradska toplana" i privatni partner, koji treba da se izabere kroz otvoreni postupak javne nabavke.

Ovaj deo investicije je 780.000 evra, što znači da ceo projekat vredi 1.509.000 evra. Planirano je da izgradnja pogona za kombinovanu proizvodnju toplotne i električene energije, instalisanog kapaciteta 360 kilovata, počne ovog meseca, a postrojenje na biogas proradi oktobra 2014. Međutim, iz JKP "Gradska toplana" upravo su saopštili da je obustavljen postupak javne nabavke!

- Tenderska komisija došla je do zaključka da ne može da dodeli ugovor potencijalnom privatnom ponuđaču, jer nisu ispunjeni uslovi iz tenderske dokumentacije – kaže Vladimir Tešić, rukovodilac projekta.

Najavljuje da će se početkom naredne godine ponovo pokušati sa pronalaženjem privatnog partnera. Naravno, ukoliko ostanu dostupna sredstva iz holandskog programa, što je dovedeno u pitanje neočekivanom nezainteresovanošću privatnika.

- Cilj projekta je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora. Pritom, doprinosi se smanjenju zagađenja životne sredine, korišćenju fosilnih goriva i smanjuje se zavisnost od uvoza. Ali otvaraju se i nova radna mesta, povećava ekološka svest – iznose u JKP "Gradska toplana", uz isticanje da je predviđeno da ugovor o partnerstvu traje 25 godina i da privatnom ulagaču sve vreme pripada 75 odsto dobiti.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...
Aleksandar 09.04.2021.
Kako ste naivni, obećanje, ludom radovanje....
Tijana 08.04.2021.
Kada mogu da se prijavim i gde?
Muvica 07.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije i f...
Ljubisa 07.04.2021.
Pitanje: da li ce moci da se prijave za ref...