Zrenjanin: Putni prsten tek iduće godine

22.11.2013. | Dnevnik

Prošlo je pet meseci otkako su čelnici Zrenjanina i Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju i uređenje" obnarodovali da je iz Beograda stigla lokacijska dozvola za gradnju obilaznice oko najvećeg grada u Banatu i da će radovi početi na jesen. Ni do danas, međutim, putari nisu izašli na teren, pa se postavlja pitanje gde je obećanih 700 miliona dinara od Republike i šta je sa eksproprijacijom zemljišta.

 

Grad je, naime, još u novembru prošle godine, sa Javnim preduzećem "Putevi Srbije", potpisao protokol o obilaznici, vredan 775 miliona dinara. Lokalna samouprava se tim ugovorom obavezala da će 75 miliona dinara uložiti u projektnu dokumentaciju i eksproprijaciju zemljišta, dok će preostalih 700 miliona država uložiti u građevinske radove. U međuvremenu, troškovi eksproprijacije su skoro duplirani, što se našlo na meti kritičara, naročito iz opozicionih redova.

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Ivan Dević kaže da sve ide zacrtanim putem i da ne može brže. Dević ističe da se trenutno rešavaju imovinski odnosi na trasi i da su urađena 64 rešenja o eksproprijaciji, od kojih su neka već pravosnažna.

- Sporna su svega tri vlasnika sa kojima pokušavamo naći rešenje. Na trasi su i dva auto-servisa, koji su najveća stavka i sa kojima se pregovara. Zameraju nam što se radi o nelegalno izgrađenim servisima za koje ćemo isplatiti naknadu, ali Zakon o eksproprijaciji ne poznaje razliku između legalnih i nelegalnih objekata, već samo naknada može biti niža. Bitno je naglasiti da ni te parcele ne mogu biti smetnja za početak radova. Jer, proglašen je javni interes i spor sa vlasnicima ne može sprečiti eventualni ulazak mašina – objašnjava Dević i naglašava da paralelno teče postupak oko papirologije i dozvola.

Projektna dokumentacija je završena i trenutno je na reviziji. Realna procena je da Zrenjanin građevinsku dozvolu koju izdaju pokrajinski organi neće čekati duže od tri meseca, koliko su čekali i na lokacijsku.

- U svakom slučaju, ove godine nisu predviđena sredstva u republičkom buyetu za obilaznicu, ali će ih biti u idućoj – podvlači Dević i naglašava da je realan rok za početak radova i ulazak bagera na trasu april iduće godine.

Neki pravci otvoreni

Zrenjanin već ima putne prstenove iz pravca Novog Sada, Elemira, Kikinde i Mihajlova. Ostalo je da se radi obilaznica do puta koji vodi za Žitište i dalje ka Rumuniji, zatim puta prema Pančevu i najfrekventnijem, prema Beogradu. Najavljeno je da će se obilazni put, ukupne dužine blizu sedam kilometara, graditi u dve faze – prva predstavlja etapu od Mihajlovačkog druma do Klečanskog puta, a druga od Lazarevačkog puta do Beogradskog puta, kao i da najveći poduhvat predstavlja izgradnja mosta na Begeju koji će se naći na obilaznici.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...