IZOLACIJA-468X60-BANNER

Koridor 10: Tender za bivšu Alpininu deonicu

18.11.2013. | Tanjug

Preduzeće "Koridori Srbije" objavilo je poziv za dostavljanje ponuda za završetak izgradnje auto-puta od Pirota do Dimitrovgrada, na deonici na kojoj je bila angažovala austrijska "Alpina", koja je bankrotirala. Rok za dostavljanje ponuda ističe 9. januara 2014. godine, navedeno je u saopštenju "Koridora".

Tender se odnosi na deonicu Pirot (Istok)-Dimitrovgrad, gde su preostali radovi ukupne dužine 14,3 km, a rok za izgradnju je 450 dana. Radove na tom projektu finansira "Evropska investiciona banka" (EIB). Taj poziv je u skladu sa ažuriranim Opštim obaveštenjem o nabavkama koje je objavljeno na EBRD vebsajtu (Procurement Notices www.ebrd.com ) 23. septembra ove godine, navode u "Koridorima Srbije".

Procedura nabavke za ugovore koji će biti finansirani sredstvima iz kredita EBRD je otvorena za firme iz bilo koje zemlje. Ponuđač, da bi bio kvalifikovan za dodelu ugovora mora da ima minimalan prosečan godišnji prihod, definisan kroz obračun izvedenih radova i radova koji su u toku, u poslednje tri godine i to u vrednosti od 40 miliona evra. Sve ponude moraju da sadrže garanciju za ozbiljnost ponude u iznosu od 600.000 evra.

"Koridori Srbije" su sa austrijskom "Alpinom" bili ugovorili radove na Koridoru 10, od Pirota do Dimitrovgrada, ukupne vrednosti 59,3 miliona evra. Za sve izvedene radove plaćeno je nešto manje od 29,5 miliona evra. To srpsko preduzeće je u avgustu podnelo Trgovinskom sudu u Beču potraživanje od "Alpine", koja je bankrotirala, u vrednosti od 55 miliona evra za nezavršene radove na Koridoru 10 i odštetni zahtev za propuštenu dobit za naplatu putarine od 23,3 miliona evra – ukupno 78,32 miliona evra.

To potraživanje je osporeno u izveštaju stečajnog upravnika "Alpine", koji je 9. oktobra dostavljen "Koridorima Srbije". Bečka advokatska kancelarija "Jakš Šeler i Ril, koja je stečajni upravnik Alpine, smatra da su potraživanja "Koridora Srbije" prevelika i da ne odgovaraju ugovorima, i tvrde da i Alpina ima potraživanja prema Srbiji. U stečajnom postupku "Koridori Srbije" mogu ostvariti svoja prava pred nadležnim sudom Austrije do 9. aprila 2014. godine. To će, navode u tom preduzeću, u roku biti i učinjeno.

"Koridori Srbije" su već započeli proceduru naplate više bankarskih garancija za obavljanje posla u vrednosti od 5,14 miliona evra i garancije za povraćaj avansa u iznosu od 2,73 miliona evra. Stečajni postupak i sudski proces sa Alpinom, prema nekim procenama, mogao bi da traje između dve i pet godina.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;