PRIJAVA-468X60-BANNER

Stečajni upravnik "Alpine": Potraživanja iz Srbije prevelika

14.11.2013. | Tanjug

Stečajni upravnik austrijskog građevinskog koncerna "Alpina" osporio je potraživanja iz Srbije, tvrdeći da su prevelika i da ne odgovaraju ugovorima, potvrđeno je u Beču.

- Potraživanja Koridora Srbije u visini od 78,32 miliona evra su prevelika, a i nisu u skladu sa ugovorom – kažu u bečkoj advokatskoj kancelariji "Jakš Šeler i Ril" (Jaksch Schoeller & Riehl), koja je stečajni upravnik, i dodaju da i Alpina ima potraživanja prema Srbiji.

Za nezavršene radove na Koridoru 10, preduzeće "Koridori Srbije" je u avgustu ove godine podnelo Trgovinskom sudu u Beču potraživanje od "Alpine", koja je bankrotirala, u vrednosti od 55 miliona evra i odštetni zahtev za propuštenu dobit za naplatu putarine od 23,3 miliona evra. To potraživanje je osporeno u izveštaju stečajnog upravnika, koji je 9. oktobra dostavljen "Koridorima Srbije". Bečka advokatska kancelarija je do sada primila oko 14.000 potraživanja.

Kako je objašnjeno, početkom decembra biće obavljen drugi krug provere potraživanja, koja i dalje pristižu. Postoje zahtevi, kako je objašnjeno, kod kojih nedostaju računi i potvrde, pa će oni tada biti još jednom razmotreni. Međutim, kako naglašavaju u "Jakš Šeler i Ril", proces rešavanja potraživanja će trajati jako dugo.

Advokat Radivoje Petrikić iz advokatske kancelarije "CMS", koja zastupa "Puteve Srbije", rekao je da su pregovori u vezi sa potraživanjima još u toku. On je potvrdio da su potraživanja Koridora Srbije osporena i dodao da se pregovori nastavljaju. Petrikić, takođe, očekuje da će rešenje spora trajati veoma dugo.

U "Koridorima Srbije" je ranije rečeno da, po austrijskom Zakonu o stečaju, to srpsko preduzeće, kao poverilac, ima pravo, bez obzira na stav stečajnog upravnika, da u roku od šest meseci od dana donošenja izveštaja stečajnog upravnika, dokaže osnovanost prijavljenog potraživanja. U stečajnom postupku "Koridori Srbije" mogu ostvariti svoja prava pred nadležnim sudom Austrije do 9. aprila 2014. godine. To će, navode u "Koridorima Srbije", biti i učinjeno u roku.

Ukupna vrednost ugovorenih radova sa "Alpinom" na Koridoru 10, od Pirota do Dimitrovgrada, iznosi 59,3 miliona evra, a za sve izvedene radove ukupno je plaćeno nešto manje od 29,5 miliona evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;