INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad: "Poslovni prostor" popravlja pojedine fasade u centru grada

13.11.2013. | Novosadske novine

JP "Poslovni prostor" finansiraće popravku fasada nekoliko zgrada u centru grada narednih meseci. Radi se o radovima na objektima u kojima je grad vlasnik i predstavljaju deo redovnog godišnjeg uloganja u rekonstrukciju i obnovu zgrada. Kako se u poslednje vreme često dešava da dolazi do padanja delova fasada sa starih zdanja, ovim će delimično biti povećana bezbednost pešaka.

Podsetimo, Grad prema zakonskim odredbama ne može da finansira ili ulaže u obnovu objekata gde nije vlasnik ili bar delimično vlasnik, tako da su vlasnici kuća i zgrada u centru prinuđeni da sami nađu načina da pronađu neophodna sredstva kako bi se očuvali objekti koji su svi pod zaštitom države. Što je samih radova koje "Poslovni prostor" planirano da izvede radi se sanacijama objekata u Dunavskoj 3 i 13, Jevrejskoj 10, Zmaj Jovinoj 22 i Matičarskom zdanju. U Dunavskoj 3 kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji na tenderu za izbor izvođača radova planirani su radovi na fasadi.

- Postojeća terasa prvog sprata dvorišnog krila, levo od pasaža, ima oštećenje zbog kojeg su iz razloga bezbednosti prolaznika i korisnika, noseće kamene konzole poduprete drvenom konstrukcijom. S obzirom da je podupiranje kamenih konzola privremeno rešenje da bi se uradila trajna sanacija predmetnog dela terase potrebno je da se urade radovi na sanaciji – navodi se u dokumentaciji.

Takođe, dvorišnu fasadu zgrade Dunavska 13 potrebno je osvežiti svežim premazima fasadne boje i predviđeno je da radovi obuhvate prizemlje, desno od pasaža, ispod terase, plafon terase i na prvom spratu zid i strehu. Prilikom farbanja, saniraće se manja oštećenja. U Jevrejskoj 10 će biti izvedeni malo veći radovi u odnosu na Dunavsku 13.

-  Ulična fasada poslovno-stambene zgrade Jevrejska 10/Šafarikova 2 prizemne zone u većem delu je grubo obijena, zbog opasnosti od otpadanja delova fasade. U prizemnoj zoni iste fasade nije ništa namerno obijeno zbog opasnosti od otpadanja delova fasade, ali ima delova fasade, koji su obijeni, kao što je veći deo venca iznad otvora na fasadi (vrata, prozori, izlazi) kao i deo međuspratnog venca. Pored navedenih venaca u prizemnoj zoni, postoje i ravni delovi fasade, delimično oštećeni – stoji u podacima o oštećenju fasade u Jevrejskoj 10, koji sada treba da budu sanirani.

Prema tenderskoj dokumentaciji u Zmaj Jovinoj 22 Poslovni prostor će angažovati majstore koji će sanirati terasu na prvom spratu dvorišnog dela zgrade i fasadu. Planirano je i da se osveži zgrada Matičarskog zdanja na Trgu mladenaca i to prvenstveno krećenjem večeg dela objekta i sala unutar zgrade. U sklopu radova planirano je da se reši pitanje prokišnjavanja na pojedinim mestima, kao i da se obave drugi manji radovi na sanaciji fasade.

Kada će ovi svi radovi početi za sada nije sigurno jer je još u toku tender za izbor izvođača radova. Ukoliko javna nabavka bude prošla bez problema, realno je očekivati da će fasade u Dunavskoj 3 i 13, Jevrejskoj 10, Zmaj Jovinoj 22 i Matičarskom zdanju biti sređene u prvoj polovini naredne godine.

Pomenim i da "Poslovni prostor" u skolu radova na sanaciji objekata koje koristi Grad Novi Sad planira i niz manjih radova u objektima koje koriste mesne zajednice i mesne kancelarije i administracija na više lokacija u gradu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;