INFONET-468X60-BANNER

Pokrenut prethodni postupak za stečaj "Gemaksa"

12.11.2013. | Tanjug

Privredni sud u Beogradu pokrenuo je prethodni postupak za ispitivanje uslova za otvaranje stečaja nad beogradskim građevinskim preduzećem "Gemaks" d.o.o. (GP Gemax d.o.o.) u skladu sa unapred pripremljenim planom reorganizacije. Sud je za privremenog stečajnog upravnika imenovao Miloša Maljevića iz Beograda. Za 13. decembar sud je zakazao ročište za odlučivanje i glasanje o unapred pripremljenom planu reorganizacije.

Stečaj je postupak koji se može sprovesti kao bankrotstvo ili reorganizacija nad stečajnim dužnikom koji je nesposoban za plaćanje. Kroz reorganizaciju poverioci se naplaćuju na način i pod uslovima predviđenim planom reorganizacije, dok se kroz bankrotstvo naplaćuju prodajom celokupne imovine stečajnog dužnika. Stečajni postupak u ovom slučaju pokrenut je predlogom stečajnog dužnika – GP "Gemaks" d.o.o. sa planom reorganizacije.

Privredni sud odredio je mere obezbeđenja radi sprečavanja promene imovinskog položaja "Gemaksa", tako što mu je zabranio raspolaganje imovinom, kao i isplate sa deviznih i dinarskih računa bez prethodne saglasnosti stečajnog upravnika. Takođe je zabranio sprovođenje izvršenja na obezbeđenoj i neobezbeđenoj imovini stečajnog dužnika, uključujući i zabranu koja se odnosi na ostvarivanje prava razlučnih poverilaca.

Odseku NBS za prinudnu naplatu u Kragujevcu zabranjeno je da sprovodi blokade i prinudnu naplatu sa svih računa stečajnog dužnika. Ove mere će, prema odluci suda, trajati do okončanja prethodnog stečajnog postupka nad dužnikom. Privremenom stečajnom upravniku je naloženo da proveri tačnost podataka iz unapred pripremljenog plana reorganizacije sa zadatkom da, pored tačnosti podataka, proveri da li je pravilno izvršena procena vrednosti svih pokretnih i nepokretnih stvari navedenih u predlogu i da li je pravilno izvršena procena vrednosti potraživanja poverilaca.

Pod pretnjom obustave prethodnog stečajnog postupka "Gemaksu" je naloženo da u roku od tri dana od dana prijema tog rešenja, na ime predujma troškova pokretanja stečajnog postupka reorganizacijom, na račun depozita Privrednog suda uplati 2.000.000 dinara i sudu dostavi dokaz o uplati. Sud je poveriocima poručio da mogu da izvrše uvid u pripremljeni plan reorganizacije u pisarnici suda i na oglasnoj tabli, sve do dana održavanja ročišta.

Zainteresovani mogu u roku od 15 dana od objavljivanja ove odluke u "Službenom glasniku RS" da stave primedbe na podneti plan reorganizacije, kao i da ospore njegovu sadržinu, osnov i visinu planom obuhvaćenih potraživanja, navodi se u odluci suda.

Kompanija "Gemaks" bavi se izvođenjem, projektovanjem i inžinjeringom objekata niskogradnje (infrastruktura, sportski objekti, obaloutvrde, melioracije) i visokogradnje (rezidencijalni, stambeni, poslovni i industrijski objekti, čelicne i betonske hale i skladišta, objekti sa posebnom namenom, enterijeri). Bio je jedna od najuspešnijih srpskim kompanija, posebno u građevinskoj oblasti.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;