INFONET-468X60-BANNER

"Građevinar" sve bliži likvidaciji

12.11.2013. | Jugmedia

Stečajni upravnik "Građevinara", koji je 24. spetembra otišao u stečaj, ocenio je da nije moguće sprovesti reorganizaciju preduzeća  jer su njegova dugovanja veća od imovine kojom raspolaže.

Prema podacima dugovanja "Građevinara" premašuju 1,2 milijarde dinara, dok je vrednost imovine kojom raspolaže 960,9 miliona dinara. Potraživanja je do sada prijavilo 190 poverioca "Građevinara", ali se očekuje da će njihov broj biti mnogo veći. Poslednji dan za prijavu potraživanja je 1. februar naredne godine.

- Najveća potraživanja su za zaostale plate. Ona iznose nešto više od 500 miliona dinara, što je skoro polovina ukupnih potraživanja. Potraživanja Poreske uprave za narazličitije poreze su 254,8 miliona dinara. Upravo je Poreska uprava i incirala pokretanje stečaja zbog tog poreskog duga – kažu u niškom Privrednom sudu.

U reorganizaciju "Građevinara" više ne veruju ni bivši radnici ove firme. Oni međutim traže  da preostala imovina ove firme ne bude rasprodata za "bagatelu", kao što je to bio slučaj sa građevinskom mehanizacijom. Nekadašnji upravnik mehanizacije u "Građevinaru" Sveta Đorđević kaže da je "Građevinar"  do pre par godina  imao građevinsku operativu na kojoj su mogle da mu zavide sve ostale firme u zemlji.

- U protekle tri godine zastupnik kapitala i direktori su rasprodali sve što su mogli, i to ispod cene otpadnog gvožđa. Dizalice, kranovi, mešalice za beton sve je to prodato u bescenje. Ta mehanizacija je vredela oko milion evra, a oni su je "utopili" za manje od 25.000 evra – rekao je Đorđević.

Zaposleni ističu da su prodajom građevinske operative mogle da se isplate plate barem polovine radnika, međutim, zaostale zarade dobilo je samo par ljudi. Sada već bivši radnici "Građevinara" naveli su da ova firma i dalje ima veoma vrednu nepokretnu imovinu, poput upravne zgrade na uglu Dušanove i Prijezdine ulice, dela "Kalče" u samom centru Niša i fabrike betona u Medoševcu. Oni navode da je ovlašćeni procenitelj, preostalu imovina "Građevinara"  pre nekog vremena procenio na oko osam miliona evra.

- Očekujemo da prodajom te imovine bude obezbeđen novac za  isplatu zaostalih plata. Nas oko 650 radnika potražuje u proseku 50 zarada. Svi imamo izvršne sudske presude – podsetila je jedna od bivših radnica "Građevinara" Violeta Milić.

U "zlatnim vremenima" 70-tih i 80-tih godina "Građevinar" je imao nekoliko hiljada radnika i gradilišta širom zemlje i inostranstva. Agencija za privatizaciju prodala je većinski kapital "Građevinara"  juna 2008. godine beogradskoj kompaniji "Irva investicije", da bi već  jula 2009. godine sa kupcem raskinula kupoprodajni ugovor, zato što nije poštovao preuzete obaveze. "Građevinar" je od 8. januara 2010. godine do 24. septembra ove godine bio u restrukturiranju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;