Ruše vikendice sagrađene u nacionalnim parkovima

12.11.2013. | Blic

Bez ikakve kontrole i posledica u protekloj deceniji na području nacionalnih parkova Kopaonika, Đerdapa i Tare u kojima je zabranjena gradnja, niklo je na stotine vikendica i velikih kuća sa apartmanima za izdavanje. Svi ti objekti su do sada nekako preživeli, ali ih prema najavama iz Ministarstva građevine od februara sledeće godine definitivno čeka rušenje.

Divlja gradnja u Srbiji uzela je toliko maha da su pojedinci bez ikakve zadrške ili straha da bi mogli biti uhvaćeni u ozbiljnom krivičnom delu, naveliko gradili ni manje ni više nego u nacionalnim parkovima. Bahatosti vlasnika bespravno podignutih kuća ili vikendica nisu pošteđeni bili ni zaštićena prirodna i kulturna dobra. Tako su građevine nikle čak i u "Staroj čaršiji" zaštićenom kulturnoistorijskom delu grada Novog Pazara.

Prema podacima Ministarstva građevine rušenje čeka četiri objekta. Na području Knez Mihajlove ulice ima ih čak sedam. Svi oni će biti ukloneni posle februara. Ista sudbina čeka preko 90 kuća i vikendica bespravno izgrađenih na teritoriji nacionalnih parkova Kopaonik, Tara i Đerdap.

- Odluka je da se svi objekti u prvoj zoni ruše. Tu je zabranjena gradnja. Rešenja o rušenju su izdata ali će njihovo izvršenje morati da sačeka istek roka od 90 dana za podnošenje zahteva za legalizaciju, kako je to predvideo novi zakon. Inspektor ima obavezu da donese rešenje o rušenju, ali ga ne izvršava do pravosnažno okončanog postupka legalizacije. Rok ističe 1. februara i tada počinje kontrola – kaže pomoćnica ministra građevine Aleksandra Damnjanović.

U teoriji najava kontrole i rušenja zvuči realno ali u praksi će to ići malo teže ukoliko se stvari ne promene. Naime, na celoj teritoriji Srbije radi samo devet republičkih građevinskih inspektora dok recimo turističkih ima oko 150. Čak i da tih devet inspektora rade 24 sata dnevno sedam dana u nedelji fizički je nemoguće da iskontrolišu sve.

Zlatibor lokalni posao

Zlatibor nije prirodno dobro od izuzetnog značaja i za kontrolu gradnje je isključivo zadužena opštinska inspekcija. Tačan broj nelegalno podignutih objekata se ne zna, ali se procenjuje da ih ima bar 3.000.

- Ministarstvo tu nema nadležnost osim kao što smo išli na vanredni inspekcijski nadzor po zahtevu, prijavi. Ustanovili smo tada da opština Čajetina nema zaposlenog nijednog građevinskog inspektora. To je nedopustivo i zato ćemo dati nalog da se zaposli po hitnom postupku – kaže Damnjanovićeva

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Aleksandra 16.05.2021.
Gde mogu i kada da se prijavim za zamenu st...
Boki 16.05.2021.
Kako se i gde prijaviti?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...