Budva: Radnik pao sa 16 metara i poginuo

29.10.2013. | Novosti

Građevinski radnik Marko Marsenić (24) iz Berana, angažovan na izgradnji stambene zgrade nedaleko od hotela "Maestrala" u Pržnu, poginuo je u ponedeljak oko 10 časova. On je iz zasada nepoznatih razloga pao sa skele koja je bila na četvrtom spratu na betonsku podlogu, sa visine od 16 metara, i preminuo na licu mesta. Uviđaj je uz asistenciju budvanske policije, obavio zamenik višeg državnog tužioca Žarko Pajković, koji je naložio i da se uradi obdukcija. Mladić je bio angažovan u firmi "Ekspert" iz Budve, koja se bavi hidroizolacionim radovima i bila je podizvođač na ovom gradilištu.

Ovo je treća nesreća na gradilištima u Crnoj Gori za pet dana. U sredu, 23. oktobra, na gradilištu u tunelu 10 na magistralnom putu Podgorica-Kolašin, poginuo je radnik kada se na njega obrušila skela. U subotu, u mestu Kočani nadomak Nikšića, stradao je mladić koji je bio angažovan da sanira stakleni krov na jednoj od hala firme "MiRai". On je propao kroz krov i pao sa visine od oko pet metara.

- Građevina je svakako jedan od najrizičnijih poslova ali smo šokirani činjenicom da na gradilištima u Crnoj Gori u pet dana imamo tri pogibije – kazao je inspektor zaštite na radu Zlatko Popović.

On je rekao da će inspektori u sva tri slučaja temeljno utvrditi da li su poslodavci poštovali zakon i da li su radnici bili adekvatno zaštićeni.

- U dva slučaja radilo se o padu sa skela, a svaka skela mora da ima projekat i na osnovu njega se komisijski utvrđuje da li je ispravna za upotrebu ili nije. Preliminarni nalazi istrage u oba ova slučaju kažu da procedure nisu poštovane – kazao je Popović.

Inspektori će se pozabaviti i time da li su zaposleni imali uverenja o osposobljenosti i posebno zdarvstveno uverenje o radu na visini.

Poslodavci

Popović nije mogao da kaže da li je i koliko poslodavaca predato sudu zbog nepoštovanja propisa iz oblasti zaštite na radu. Kaže da se inspektori više baziraju na izricanje minimalnih kazni na koje su ovlašćeni i uveren je da to ne ide u korist poslodavcima.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....