Budva: Radnik pao sa 16 metara i poginuo

29.10.2013. | Novosti

Građevinski radnik Marko Marsenić (24) iz Berana, angažovan na izgradnji stambene zgrade nedaleko od hotela "Maestrala" u Pržnu, poginuo je u ponedeljak oko 10 časova. On je iz zasada nepoznatih razloga pao sa skele koja je bila na četvrtom spratu na betonsku podlogu, sa visine od 16 metara, i preminuo na licu mesta. Uviđaj je uz asistenciju budvanske policije, obavio zamenik višeg državnog tužioca Žarko Pajković, koji je naložio i da se uradi obdukcija. Mladić je bio angažovan u firmi "Ekspert" iz Budve, koja se bavi hidroizolacionim radovima i bila je podizvođač na ovom gradilištu.

Ovo je treća nesreća na gradilištima u Crnoj Gori za pet dana. U sredu, 23. oktobra, na gradilištu u tunelu 10 na magistralnom putu Podgorica-Kolašin, poginuo je radnik kada se na njega obrušila skela. U subotu, u mestu Kočani nadomak Nikšića, stradao je mladić koji je bio angažovan da sanira stakleni krov na jednoj od hala firme "MiRai". On je propao kroz krov i pao sa visine od oko pet metara.

- Građevina je svakako jedan od najrizičnijih poslova ali smo šokirani činjenicom da na gradilištima u Crnoj Gori u pet dana imamo tri pogibije – kazao je inspektor zaštite na radu Zlatko Popović.

On je rekao da će inspektori u sva tri slučaja temeljno utvrditi da li su poslodavci poštovali zakon i da li su radnici bili adekvatno zaštićeni.

- U dva slučaja radilo se o padu sa skela, a svaka skela mora da ima projekat i na osnovu njega se komisijski utvrđuje da li je ispravna za upotrebu ili nije. Preliminarni nalazi istrage u oba ova slučaju kažu da procedure nisu poštovane – kazao je Popović.

Inspektori će se pozabaviti i time da li su zaposleni imali uverenja o osposobljenosti i posebno zdarvstveno uverenje o radu na visini.

Poslodavci

Popović nije mogao da kaže da li je i koliko poslodavaca predato sudu zbog nepoštovanja propisa iz oblasti zaštite na radu. Kaže da se inspektori više baziraju na izricanje minimalnih kazni na koje su ovlašćeni i uveren je da to ne ide u korist poslodavcima.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...