Novi Sad: Izgradnja 200 stanova uz pomoć Saveta Evrope

25.10.2013. | Dnevnik

Ukoliko Skupština grada na današnjoj (25. oktobar 2013.) sednici usvoji predlog Gradskog veća da u ulici Momčila Tapavice na Novom naselju bude izgrađena stambena zgrada u vlasništvu grada, Novi Sad bi mogao da računa na oko 200 stanova ili oko 10.000 kvadrata stambenog prostora namenjenog socijalnom stanovanju.

Naime, Stambena agencija grada prošle godine je učestvovala u programu Ujedinjenih nacija "Habitat", kako bi obezbedila pristup domaćim i stranim fondovima i organizacijama za finansiranje izgradnje socijalnih stanova, a trenutno je u toku projekat "Banke za razvoj Saveta Evrope" (CEB), preko kojeg se finansira izgradnja 1.720 stanova širom Srbije, od kojih bi 200 bilo izgrađeno u Novom Sadu.

Da bi se ovo ostvarilo, navodi se u obrazloženju informacije odbornicima, grad mora da ispuni nekoliko uslova, od kojih su ispunjeni da postoji Stambena agencija i da postoje potrebe za socijalnim stanovima, čija je cena izdavanja ili prodaje obračunata u skladu s metodologijom prihvaćenom od strane Vlade Srbije, a koja bi bila niža od tržišne cene kvadrata.

Ono što nedostaje jeste parcela, novac za komunalno opremanje, upravljanje projektom, nadzor i konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje.

Stoga je Gradsko veće predložilo Skupštini da usvoji ovu informaciju kojom bi se za investitora trospratne zgrade s potkrovljem, na parceli od 2.465 kvadrata, odredila Stambena agencija grada, koja će i upravljati tim stanovima. Stanovi bi bili, u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju, namenjeni građanima koji nisu u mogućnosti da sami obezbede sebi stambeni prostor, a stanari bi bili odabrani u skladu s merilima i kriterijumima koje će utvrditi Stambena agencija, uz saglasnost Gradskog veća i gradskog parlamenta.

Uz to, odluka bi obavezala "Zavod za izgradnju grada" da obezbedi novac u programu za narednu godinu kojim bi se finansiralo komunalno opremanje parcele i da potvrdi da neće naplatiti uređenje građevinskog zemljišta koje je u vlasništvu grada.

Pred odbornicima će se naći i slična informacija, ali ovaj put o zgradi u Kisačkoj ulici 55. Tu je proces izgradnje socijalnih stanova odmakao u delu projektno-tehničke dokumentacije, potrebnih dozvola, a sada je neophodno da se utvdri namena parcele.

Kako je Stambena agencija u svom ovogodišnjem programu odredila novac za početak izgradnje ove  četvorospratne zgrade, s podrumom i potkrovljem, u visini od 128.071.828 dinara. Pošto je u pitanju stambeno-poslovna zgrada, za poslovni deo zadužen je "Poslovni prostor", koji ove godine za izgradnju poslovnog prostora ima na raspolaganju pet miliona dinara. I ovog puta ZIG neće naplatiti nakanadu za uređenje građevinskog zemljišta pošto je u pitanju gradska svojina.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...