Na Vlasini otvorena mini hidroelektrana

17.10.2013. | Tanjug

Ministarka energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović otvorila je danas u naselju Donje Gare, na području opštine Crna Trava, mini hidroelektranu snage 2,5 megavat časova, koja će godišnje proizvoditi 10 miliona kilovat sati struje. Ona je ovom prilikom najavila skraćenje procedura za dobijanje potrebnih dozvola za koje je sada, kako je rekla, potrebno dve i po godine. Mini hidroelektranu na reci Vlasini izgradilo je beogradsko preduzeće "Hidro-tan", investitor je "Eko energo grup", a vrednost investicije je četiri miliona evra.

Mihajlovićeva je istakla da je stav Ministarstva i Vlade Srbije da podrže sve one koji žele da investiraju u obnovljive izvore energije, ali ne deklarativno i samo medijski.

- Postojećih 27 procedura svešćemo na maksimalno tri, a do kraja godine omogućićemo da investitori sve potrebne dozvole dobiju u Ministarstvu – rekla je Mihajlovićeva.

"Eko energo grup" je do sada u izgradnju mini hidroelektrana uložila više od osam miliona evra, izgradivši četiri takva objekta ukupne snage 5,6 megavat sati i planira da do septembra 2013. izgradi i otvori još jednu elektranu u ovom delu Srbije snage 1,6 megavatsati.

Izvođač radova "Hidro-tan" koje će zajedno sa "Eko energo grup" raditi na izgradnji mini hidroelektrane "Jabukovik", sa današnjom elektranom u naselju Donje Gare, izgradila ih je od 2009. godine ukupno tri.

Kako je rečeno prilikom otvaranja mini hidroelektrane u naselju Donje Gare, opština Crna Trava spada u područja sa najboljim prirodnim uslovima za izgradnju mini hidroelektrana sa potencijalom od 22 lokacije. Hidroelektrane, kako je navedeno, na tim lokacijama mogle bi imati ukupnu snagu od 17 megavat sati struje i proizvesti 72 miliona kilovat sati struje godišnje.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...
Vladimír 09.05.2021.
EU je dala subvencije i Srbiji za energetsk...
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?