INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kladovo: Gradnja solarne elektrane napreduje (video)

15.10.2013. | Danas

Osim hotela, druga grinfild investicija čija je realizaciju u toku u opštini Kladovo je gradnja prvog solarnog parka u Srbiji. Ovih oktobarskih dana, s obzirom na to da je građevinska operativa završila grube zemljane radove, na površini od 2,5 hektara užurbano se radi.

U toku je izgradnja trafo-stanice kapaciteta 2 megavata, postavljeno je 1.200 stubova za ugradnju horizontalne i vertikalne konstrukcije na kojoj će biti montirano 4.160 fotonaponskih panela površine 1,6 kvadrata pojedinačne snage 245 vati. Sledeća faza je montaža aluminijumskih nosača, a potom i solarnih panela koji treba da budu postavljeni do kraja oktobra, objasnio je novinarima direktor kompanije "Solaris enerdži" Miloš Kostić. Vrednost ove investicije je 1,7 miliona evra, a investitori imaju reči hvale za lokalnu samoupravu koja je prepoznajući značaj ulaganja u obnovljive izvore energije i ovoj kompaniji, kao i drugim investitorima, poštujući zakonsku regulativu, olakšala izdavanje građevinskih dozvola i pruža podršku u realizaciji.

- Bili smo i u drugim opštinama u kojima smo uvideli da nisu spremni za moderne projekte kao što je izgradnja solarne elektrane. Pored toga što je opština pomogla u brzoj proceduri ishodovanja saglasnosti i dozvola potrebnih za gradnju, nastavila je da nas prati i u samoj izgradnji. Mi smo angažovali lokalna preduzeća koja će sprovoditi mere bezbednosti radnika na radu, a od opštinske uprave imali smo pomoć kroz inspekcijsko-nadzorne poslove koji su potrebni da bi se gradilište uspešno vodilo – rekao je Miloš Kostić.

Uz podsećanje da je Kladovo pre nekoliko godina predstavljalo svojevrsni bum u kolektivnoj stambenoj izgradnji, kada je lokalna samouprava izdala građevinske dozvole za osam zgrada sa oko 400 stanova i preko 23.000 kvadrata, načelnik opštinske uprave u Kladovu, Jovan Stingić navodi i da je pre nekoliko dana izdata građevinska dozvola, takođe na brz i efikasan način, za izgradnju fabrike peleta u Kladovu.

- Ne praveći razliku i ne favorizujući investitore sa strane, imamo potpuno isti tretman za investitore sa strane i one iz Kladova. Kad se pojavi investitor, nastojimo da se postavimo kao partner, a ne kao neko ko će sprečavati investitora da dođe do građevinske dozvole i na taj način odvraćati potencijalnog investitora – objašnjava Stingić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;