IZOLACIJA-468X60-BANNER

Kladovo: Gradnja solarne elektrane napreduje (video)

15.10.2013. | Danas

Osim hotela, druga grinfild investicija čija je realizaciju u toku u opštini Kladovo je gradnja prvog solarnog parka u Srbiji. Ovih oktobarskih dana, s obzirom na to da je građevinska operativa završila grube zemljane radove, na površini od 2,5 hektara užurbano se radi.

U toku je izgradnja trafo-stanice kapaciteta 2 megavata, postavljeno je 1.200 stubova za ugradnju horizontalne i vertikalne konstrukcije na kojoj će biti montirano 4.160 fotonaponskih panela površine 1,6 kvadrata pojedinačne snage 245 vati. Sledeća faza je montaža aluminijumskih nosača, a potom i solarnih panela koji treba da budu postavljeni do kraja oktobra, objasnio je novinarima direktor kompanije "Solaris enerdži" Miloš Kostić. Vrednost ove investicije je 1,7 miliona evra, a investitori imaju reči hvale za lokalnu samoupravu koja je prepoznajući značaj ulaganja u obnovljive izvore energije i ovoj kompaniji, kao i drugim investitorima, poštujući zakonsku regulativu, olakšala izdavanje građevinskih dozvola i pruža podršku u realizaciji.

- Bili smo i u drugim opštinama u kojima smo uvideli da nisu spremni za moderne projekte kao što je izgradnja solarne elektrane. Pored toga što je opština pomogla u brzoj proceduri ishodovanja saglasnosti i dozvola potrebnih za gradnju, nastavila je da nas prati i u samoj izgradnji. Mi smo angažovali lokalna preduzeća koja će sprovoditi mere bezbednosti radnika na radu, a od opštinske uprave imali smo pomoć kroz inspekcijsko-nadzorne poslove koji su potrebni da bi se gradilište uspešno vodilo – rekao je Miloš Kostić.

Uz podsećanje da je Kladovo pre nekoliko godina predstavljalo svojevrsni bum u kolektivnoj stambenoj izgradnji, kada je lokalna samouprava izdala građevinske dozvole za osam zgrada sa oko 400 stanova i preko 23.000 kvadrata, načelnik opštinske uprave u Kladovu, Jovan Stingić navodi i da je pre nekoliko dana izdata građevinska dozvola, takođe na brz i efikasan način, za izgradnju fabrike peleta u Kladovu.

- Ne praveći razliku i ne favorizujući investitore sa strane, imamo potpuno isti tretman za investitore sa strane i one iz Kladova. Kad se pojavi investitor, nastojimo da se postavimo kao partner, a ne kao neko ko će sprečavati investitora da dođe do građevinske dozvole i na taj način odvraćati potencijalnog investitora – objašnjava Stingić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER
TOTPROMET-NGBSH-300X250-BANNER
SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;