INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

EU obnavlja Golubački grad

19.09.2013. | Danas

Projektna dokumentacija je urađena, studija izvodljivosti imala je pozitivnu ocenu u Briselu, dobijena je lokacijska dozvola, a po završetku revizije projekata očekuje se građevinska dozvola. Tada kreće raspisivanje tendera za izmeštanje puta i probijanje novog tunela južno od tvrđave, očekuje se da će to biti ove jeseni, čime će praktično otpočeti obnova Golubačke tvrđave, koja će se finansirati sredstvima pristupnih fondova Evropske unije. Revitalizovana Golubačka tvrđava, računaju na to u Golupcu, biće pravi zamajac koji će pokrenuti ne samo turističku ponudu Golupca već i čitavog Donjeg Podunavlja.

- Vidi se drastično smanjenje broja stanovnika, a glavni problem, odnosno razlog napuštanja opštine je nedostatak radnih mesta. Zato je revitalizacija Golubačke tvrđave za nas jako značajna, jer očekujemo da će novoosnovano preduzeće koje će upravljati tvrđavom zapošljavati najmanje pedesetak radnika. Prema procenama i studijama izvodljivosti, godišnji obrt ovog preduzeća iznosiće oko 2,5 miliona evra, a dobit pola miliona evra. O kojoj se to cifri radi dovoljno govori i podatak da je budžet opštine Golubac za 2013. godinu oko 304,6 miliona dinara – kaže prvi čovek Opštine Golubac Zorana Pajkića.

Revitalizacija Golubačke tvrđave je veoma složen projekat i sastoji se iz pet posebnih projekata: izmeštanje puta sa tunelom, infrastrukturni radovi, rekonstrukcija tvrđave, izgradnja vizitorskog centra, izgradnja pristaništa. Pripremu tehničke dokumentacije najvećim delom finansirala je naša država, a obnova, koja treba da bude završena za dve i po godine, finansiraće se sredstvima iz pristupnih fondova Evropske unije (IPA). Za ovaj posao obezbeđeno je 6,5 miliona evra.

Kada tvrđava bude rekonstruisana, očekuje se da će da oživi čitav golubački kraj, da će doći mnogo putnika namernika, kao i da će Golubac postati centar kulturnih događanja. Upravo u tom cilju država je proglasila prostor Golubačkog grada za turistički prostor i osnivanjem preduzeća "Golubački grad" odredila upravljača, a tvrđava posle odlaska Turaka 1867. godine dobila "gazdu" koji će o njoj brinuti. Nadležni u Golupcu smatraju da je osnivanjem preduzeća načinjen ogroman pomak za zaštitu same tvrđave, ali i za zaštitu kulturne baštine, a što da ne i za njeno stavljanje u funkciju razvoja lokalne zajednice. Zato kažu da je tvrđava brend i simbol Donjeg Podunavlja i da mora da živi. A rekonstrukcija je tek prvi korak u vraćanju života tvrđavi. Kada ovom utvrđenju bude vraćen stari sjaj, moraće da budu osmišljeni sadržaji koji će goste dovesti i zadržati tu nekoliko dana. U toj drugoj fazi razmišljaće se i o komercijalnim sadržajima kao što su gradnja apartmanskog kompleksa i restorana u kojima će gosti moći da sednu za srednjovekovnu trpezu, da probaju ondašnje specijalitete, borave uz obalu Dunava. Svemu tome prethodiće raspisivanje prvog tendera za izmeštanje puta koji od 1926. prolazi kroz tvrđavu, izgradnju tunela i prateću infrastrukturu. Sa izmeštanjem saobraćaja, a svakodnevno kroz tvrđavu prođe 600 vozila, kreću svi ostali poslovi. Projektanti kažu da će rekonstrukcija zidanih delova biti minimalna, budući da je objekat solidno građen, dok će drveni elementi biti obnovljeni u celini. Time što će krovovi biti obnovljeni, trajno će biti zaštićeni stari zidovi i omogućeno korišćenje kula i drugih objekata. Svim zatvorenim objektima je određena namena za prezentaciju epohe u kojoj je tvrđava trajala i događaja koji su se tu odvijali.

- Kule koje nisu zatvorene biće vidikovci, a kule koje imaju zatvorene prostorije dobiće sadržaje od izložbi slika, srednjovekovnog oružja do izložbi arheološkog materijala – navodi arhitektkinja i autorka projekta Marija Jovin.

Sa obnovljenim krovovima, Golubački grad dobiće svoju staru siluetu na ulazu u Đerdapsku klisuru, a osim rekonstrukcije svih deset kula, projektom je predviđena izgradnja restorana, amfiteatra, pristaništa za brodove, vizitorskog centra, arheološkog parka, kao i bazena sa filtriranom dunavskom vodom. Zatvoreni kamenolom u blizini postaće amfiteatar sa tri hiljade mesta, a šestospratna drobilica prostor za umetnike.

- U ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću da kažemo kada će početi radovi, najvažnije nam je da što pre dobijemo mišljenje komisije za reviziju projekta koja je u toku, a potom i građevinsku dozvolu. Nadamo se da će ove jeseni, po dobijanju građevinske dozvole biti raspisani tenderi za izmeštanje puta, izgradnju tunela i infrastrukturu – rekao je predsednik opštine Zoran Pajkić, koji je uveren da će rekonstrukcija pokrenuti Golupčane.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;