IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pljevlja: Termoelektrani najbliži Kinezi i Česi

18.09.2013. | Večernje novosti

Poslednji dan septembra krajnji je rok za dostavljanje ponuda za gradnju drugog bloka Termoelektrane "Pljevlja", potvrđeno je u EPCG. Za gradnju drugog bloka, prvog većeg elektroenergetskog projekta posle 1982. godine, zainteresovano je deset kompanija – "Škoda praha", konzorcijumi iz Poljske i Slovačke, "Rosato" iz Rusije, češka "ČKD enerdži", kao i jedna kompanija iz Turske. U trku za posao vredan oko 300 miliona evra ušlo je i nekoliko kineskih kompanija među kojima i CMEC, "Čajna gezuba grup" (CGGC), "Čajna nešenl elektrik endžiniring"...

Kako stvari stoje, najdalje, a možda i najbliže dobijanju ovog posla otišli su "Škoda praha" i kineska "Pauer Čajna hubei elektrik". Njihove ekipe su u nekoliko navrata posetile Pljevlja, poslednji put u avgustu. Preliminarna ponuda Kineza u proleće ove godine bila je "teška" oko 270 miliona evra, Čeha nešto iznad 300 miliona.

Kako je saopšteno iz EPCG, planirano je da ponuđač bude izabran bez tendera. Projekat bi bio realizovan kroz međudržavni ugovor, a o njemu bi trebalo da se izjasni i parlament Crne Gore. Upravo poslanici su 2007. godine, zahvaljujući stavu SDP, "minirali" ceo projekat iz kojeg je tada izbačena "En plus" grupa iz Rusije, tadašnji većinski vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica.

Ponude za gradnju drugog bloka biće evaluirane po kriterijumu najboljeg odnosa finansijsko-tehničko-ekoloških i komercijalnih predloga i minimumom ukupnih rizika realizacije projekta.

Obaveza ponuđača je da obezbedi kredit od 75 do 85 odsto ukupno potrebnog novca za realizaciju projekta ili da, uz delimično finansiranje projekta, ponudi i opciju zajedničkog ulaganja. Prema tvrdnjama iz EPCG drugi blok će odgovarati najzahtevnijim uslovima savremene tehnologije i zaštite okoline prema normama EU. Njegova neto energetska efikasnost ne može biti manja od 38 odsto.

Projektom je predviđena i obavezna toplotna stanica za obezbeđenje energije za daljinsko grejanje Pljevalja, čime bi se smanjilo zagađenje u jednoj od najugroženijih sredini u bivšoj Jugoslaviji. Preduslov za realizaciju projekta je objedinjavanje Rudnika uglja i TE "Pljevlja", zbog sigurnosti dugoročnog snabdevanja elektrane i obezbeđenja kontinuiteta proizvodnje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;