IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Soči, neimari iz Srbije završavaju radove

17.09.2013. | RTS

Četiri i po meseca uoči zimskih olimpijskih igara, predsednik Rusije Vladimir Putin otvorio je jedno od prvih novoizgrađenih olimpijskih zdanja u Sočiju – Ruski međunarodni olimpijski univerzitet, koji su izgradili neimari iz Srbije. "Putevi Užice" su u Sočiju i Krasnoj poljani za samo dve godine izgradili oko pola miliona kvadratnih metara hotelskog i stambenog prostora i četiri mosta, a vrednost radova je 750 miliona dolara.

U ekskluzivnoj zoni crnomorskog letovališta, podigli su kompleks Olimpijskog univerziteta. Sudeći prema najavama novih poslova, ni ruski investitori ni ruski predsednik Vladimir Putin, koji je otvorio taj objekat, srpskim graditeljima nisu imali šta da zamere. Pored ovog objekta, "Užice putevi" završavaju još četiri objekta u Rusiji.

Direktor "Užice puteva" u Rusiji Vladan Stamenić navodi da je ovo preduzeće dobilo "ogroman" posao vredan 12 milijardi rubalja, odnosno nešto manje od 400 miliona evra.

Uz "Puteve" u Sočiju radi i "Jedinstvo Sevojno", a otvoren je prostor i za druge firme iz Srbije, jer je gotovo ceo građevinski materijal, oprema, pa čak i nameštaj, delo proizvođača iz Srbije. Tako je na osnovu zarada, doprinosa i uvoza srpskog materijala, u Srbiju uneto oko 70 miliona dolara.

U protekle dve godine u Sočiju je radilo i po 5.000 radnika iz Srbije, a zbog dobre zarade za ove poslove vlada veliko interesovanje. Radnici tvrde da su hrana i smeštaj dobri i da se zarade isplaćuju bez problema.

Olimpijski objekti, sa potpisom naših neimara, od Sočija do Krasne Poljane, gde će se održavati takmičenja u svim alpskim disciplinama, daju nadu čitavoj srpskog građevinskoj industriji da bi, veruje većinski vlasnik "Užice puteva" Vasilije Mićić, uz podršku države i formiranjem specijalnih grupacija za izgradnju objekata, mogla da izađe iz krize.

Uprkos svemu, pogotovo jakoj konkurenciji, naši građevinci učestvuju u stvaranju vrhunskog svetskog turističkog centra, u čija je olimpijska zdanja uloženo rekordnih 50 milijardi dolara, što je jedan od najvećih graditeljskih poduhvata u istoriji Rusije. I to je više nego dobra referenca na ovim i na drugim tržištima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...

;