INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Obnova Mileševca i monaških pećina

16.09.2013. | Večernje novosti

Kule i ostaci tvrđave srednjovekovnog grada Mileševca, na vrhu litice na ulazu u kanjon Mileševke, vide se iz porte manastira Mileševa. Iako izazivaju divljenje, nedostupni su posetiocima, koji mogu samo da ih fotografišu sa pristojne daljine. Jedino retki, odvažni i spretni, zapute se uskom stazom, ispod zidina, prema monaškim isposnicama na okomitim stenama i Savinoj vodi.

U Prijepolju je lokalna vlast rešila da, posle višedecenijskog nemara, okrene list prema ovom graditeljskom i kulturnom nasleđu i da ga u saradnji sa Mileševskom eparhijom i Muzejom, izvlačeći iz tame vekova i zaborava, uz restauratorsko-konzervatorske radove i proširenje puta do podnožja – približi namernicima.

- Posle Magliča, Mileševac je najočuvaniji i najmonumentalniji srednjovekovni grad u Srbiji – tvrdi Slavoljub Pušica, direktor prijepoljskog Muzeja. - Nažalost, izvršena su samo delimična arheološka iskopavanja, a tvrđavi, kojoj se može prići jedino sa južne strane, iz sela Hisardžik, preti rušenje.

- Manastir Mileševa sa okolinom – kanjonom reke, monaškim isposnicama, srednjovekovnim gradom i ostacima crkve Ružice u njemu, kao i džamijom u Hisardžiku, starom četiri veka – neiskorišćen su turistički potencijal – podseća Esad Hodžić, član Opštinskog veća zadužen za ekonomski razvoj. Opština je zainteresovana za prezentaciju baštine, daće podršku pripremi projektne dokumentacije, a sa Muzejom će konkurisati za sredstva ministarstva i međunarodnih organizacija, jer su zaštita i obnova od izuzetnoh kultorološkog i ekonomskog značaja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;