INFONET-468X60-BANNER

Obnova Mileševca i monaških pećina

16.09.2013. | Večernje novosti

Kule i ostaci tvrđave srednjovekovnog grada Mileševca, na vrhu litice na ulazu u kanjon Mileševke, vide se iz porte manastira Mileševa. Iako izazivaju divljenje, nedostupni su posetiocima, koji mogu samo da ih fotografišu sa pristojne daljine. Jedino retki, odvažni i spretni, zapute se uskom stazom, ispod zidina, prema monaškim isposnicama na okomitim stenama i Savinoj vodi.

U Prijepolju je lokalna vlast rešila da, posle višedecenijskog nemara, okrene list prema ovom graditeljskom i kulturnom nasleđu i da ga u saradnji sa Mileševskom eparhijom i Muzejom, izvlačeći iz tame vekova i zaborava, uz restauratorsko-konzervatorske radove i proširenje puta do podnožja – približi namernicima.

- Posle Magliča, Mileševac je najočuvaniji i najmonumentalniji srednjovekovni grad u Srbiji – tvrdi Slavoljub Pušica, direktor prijepoljskog Muzeja. - Nažalost, izvršena su samo delimična arheološka iskopavanja, a tvrđavi, kojoj se može prići jedino sa južne strane, iz sela Hisardžik, preti rušenje.

- Manastir Mileševa sa okolinom – kanjonom reke, monaškim isposnicama, srednjovekovnim gradom i ostacima crkve Ružice u njemu, kao i džamijom u Hisardžiku, starom četiri veka – neiskorišćen su turistički potencijal – podseća Esad Hodžić, član Opštinskog veća zadužen za ekonomski razvoj. Opština je zainteresovana za prezentaciju baštine, daće podršku pripremi projektne dokumentacije, a sa Muzejom će konkurisati za sredstva ministarstva i međunarodnih organizacija, jer su zaštita i obnova od izuzetnoh kultorološkog i ekonomskog značaja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;