IZOLACIJA-468X60-BANNER

Gradnja vrtića na Dudari posle odobrenja izmene projekta

09.09.2013. | Dnevnik

Gradnja vrtića na Dudari u Sremskim Karlovcima, koja je polovinom godine prekinuta zbog usaglašavanja projekta sa propisima o energetskoj efikasnosti, uskoro bi mogla biti nastavljena. Kako se saznaje od pomoćnice predsednika sremskokarlovačke opštine Brigite Dimitrijević, u toku izgradnje stupio ja na snagu Zakon o energetskoj efikasnosti, a kako je projekat sačinjen pre no što je taj akt donet, vrtić je bio svrstan u D kategoriju, koja je niža od sada propisane.

- Svi novi objekti su u obavezi da zadovolje C kategoriju, a uredbom Vlade proiposano je da javne ustanove u roku od tri godine povećaju kategoriju za jedan stepen – kaže Brigita Dimitrijević. - Kako ne bismo morali u roku od tri godine obavaljati dupli posao, odlučeno je da se izmeni projekat, čime će se uštedeti otprilike 10 miliona dinara.

Izmene projekta odnose se na tip stolarije, čijom zamenom će se kako kaže Dimitrijevićeva, postići ne samo da objekat bude u C kategoriji, nego će i troškovi grejanja biti manji. Glavnim projektom bilo je predviđeno podno grejanja, ali zbog smanjenja potrošnje energije i cene radova, doneta je odluka da se ipak uvede klasično grejanje sa radijatorskim sistemom. Očekuje se da u skoro vreme Savet za arhitekturu u Fondu za kapitalna ulaganja, koji u najvećoj meri finansira gradnju obdaništa, da saglasnost na izmene projekta, posle čega bi radovi mogli biti nastavljeni.

Vrtić je od jula prošle godine, kada su počeli radovi, pa do trenutka kada su zaustavljeni, stavljen pod krov, ugrađena je stolarija i završena fasada. Ostalo je da se znataski radovi na objektu još izvedu, osim onih koji se tiču grejanja.

Novi vrtić na Dudari imaće ukupno 2.000 kvadratnih metara prostora, od čega će u prvo vreme biti u upotrebi oko 1.700 kvadrata. Moći će da primi blizu 300 dece i imaće 14 radnih soba. Finansijeri su karlovačka opština i Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Gradnja prema ugovoru košta 112 miliona dinara. Fond za kapitalna ulaganja obezbedio je 100 miliona dinara, a opština ostatak.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;