INFONET-468X60-BANNER

Izgubljeno 900 miliona dolara zbog nemara države

05.09.2013. | RTV

Proizvođači armaturnih mreža i šavnih cevi iz Srbije su za poslednjih šest godina izgubili potencijalnu zaradu od oko 900 miliona dolara, jer država nije donela pravilnik kojim ih štiti od nelojalne konkurencije iz Makedonije, izjavio je direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić.

"Nekoliko kompanija iz Makedonije godinama krši CEFTA sporazum, navodeći na sertifikatima svoje robe da je njeno poreklo iz zemalja CEFTA, iako čelik druge klase, koje koriste za izradu armaturnih mreža i šavnih cevi, uvoze iz Kine i Indije", rekao je Rajić na konferenciji za novinare.

Rajić je istakao da to predstavlja nelojalnu konkurenciju domaćim proizvođačima čelika i građevinskog materijala, jer se roba iz Makedonije prema CEFTA sporazumu plasira bez carina, pa se na srpskom tržištu prodaje po nižim cenama.

"Domaće firme su za šest godina, jer od 2007. nije donesen pravilnik o kontroli kvaliteta armaturnih mreža i šavnih cevi, samo na domaćem tržištu zbog nelojalne konkurencije izgubile, kako se procenjuje 900 miliona dolara, a izgubljena su i potencijalna radna mesta", kazao je on.

Rajić je istakao da se Unija poslodavaca pre dva meseca obratila za pomoć Minisatrstvu građevinarstva i urbanizma kako bi se što pre usvojio traženi pravilnik, ali odgovora o rešenju problema još nema.

"Posledica takvog nemara je da se u veliki broj objekata ugrađuje tako loša armatura koja će se u slučaju zemljotresa od šest stepeni Rihterove skale srušiti kao kula od katrata", kazao je on.

Rajić se zapitao "da li ministar građevinarstva (Velimir Ilić) i ljudi koji tamo rade hoće da preuzmu odgovornost za nesto takvo ili ukoliko se tako nešto desi niko neće biti kriv".

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;