INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zrenjanin: Ulice pune kratera

02.09.2013. | Novosti

- Održavanje puteva u Zrenjaninu je katastrofalno! Ili, tačnije – neodržavanje je dovelo do stanja u kojem je već mnogo ulica gde je više rupa nego asfalta. Šta nas čeka na jesen ne smemo ni da pomislimo, a sa prvim snegom situacija će biti izuzetno ozbiljna i ugroziće bezbednost svih u saobraćaju – izjavio je Saša Santovac, odbornik u Skupštini grada.

Za glavnog krivca zbog haosa sa održavanjem puteva i ulica u Zrenjaninu, Santovac je označio Direkciju za izgradnju i uređenje grada. Skoro je neverovatno, ali nadležna služba ovog javnog preduzeća u 2013. namenski je potrošila tek oko 25 miliona dinara – i to zimus, samo u jednoj nedelji, kad su privatne firme čistile sneg. Sve je urađeno u atmosferi vanredne situacije i kad lokalno preduzeće "Vojvodinaput" nije bilo spremno da odradi ugovoreni posao.

- Još do danas nemamo informaciju zašto su potrošene tolike pare i ko je kriv što je ugovorio posao sa "Vojvodinaputom", iako se znalo da zbog finansijskih problema putari već dugo ne rade svoj posao – pita Santovac.

Programom rada Direkcije za 2013, inače, za izgradnju novih puteva i održavanje ulica, predviđeno je 152 miliona dinara. Rebalansom budžeta, iznos je smanjen na 142, a obezbeđeno je i 27 miliona iz Fonda za unapređenje bezbednosti saobraćaja. Sve je ostalo na papiru, nije asfaltiran nijedan kvadratni metar puta ili ulice, jer se u budžet nisu slila planirana sredstva.

- Osim zapuštenih puteva, skroz je zapostavljeno i drugo komunalno opremanje grada. Od planiranih 312,5 miliona dinara za ove namene, do sada je realizovano samo 11 odsto – iznosi Santovac, zahtevajući odgovornost lokalne samouprave zbog nedomaćinskog ponašanja zaposlenih u Direkciji.

U Direkciji se na sve optužbe vade na teškoće u poslovanju sa "Vojvodinaputom", koja je pred stečajem i gde nema poslovnih aktivnosti već mesecima. Šef za odnose s javošću u ovom JP Biljana Jovanović priznaje da je došlo do zastoja u održavanju puteva. Najavljuje da se pripremaju novi tenderi za javne nabavke i izbor novih putara. Ali, teško je poverovati da će oni na zimu započeti popravku ulica!

Rupe i u novom asfaltu

Postavlja se i pitanje ko je vršio nadzor prilikom prošlogodišnjeg presvlačenja asfalta na magistrali u centru grada. Jer, na mnogim mestima gde je postavljen novi asfalt već su se pojavile rupe. Odranije je poznato da se u ovdašnjem Višem sudu vodi postupak protiv direktora "Vojvodinaputa" Zdravka Ilića i inženjera Ljubomira Stankova iz Direkcije (još aktuelnog zamenika direktora ovog JP), i to zbog mahinacija i fiktivnih radova na asfaltiranju ulica u periodu 2011-2012. u vrednosti od 63 miliona dinara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;