Zrenjanin: Ulice pune kratera

02.09.2013. | Novosti

- Održavanje puteva u Zrenjaninu je katastrofalno! Ili, tačnije – neodržavanje je dovelo do stanja u kojem je već mnogo ulica gde je više rupa nego asfalta. Šta nas čeka na jesen ne smemo ni da pomislimo, a sa prvim snegom situacija će biti izuzetno ozbiljna i ugroziće bezbednost svih u saobraćaju – izjavio je Saša Santovac, odbornik u Skupštini grada.

Za glavnog krivca zbog haosa sa održavanjem puteva i ulica u Zrenjaninu, Santovac je označio Direkciju za izgradnju i uređenje grada. Skoro je neverovatno, ali nadležna služba ovog javnog preduzeća u 2013. namenski je potrošila tek oko 25 miliona dinara – i to zimus, samo u jednoj nedelji, kad su privatne firme čistile sneg. Sve je urađeno u atmosferi vanredne situacije i kad lokalno preduzeće "Vojvodinaput" nije bilo spremno da odradi ugovoreni posao.

- Još do danas nemamo informaciju zašto su potrošene tolike pare i ko je kriv što je ugovorio posao sa "Vojvodinaputom", iako se znalo da zbog finansijskih problema putari već dugo ne rade svoj posao – pita Santovac.

Programom rada Direkcije za 2013, inače, za izgradnju novih puteva i održavanje ulica, predviđeno je 152 miliona dinara. Rebalansom budžeta, iznos je smanjen na 142, a obezbeđeno je i 27 miliona iz Fonda za unapređenje bezbednosti saobraćaja. Sve je ostalo na papiru, nije asfaltiran nijedan kvadratni metar puta ili ulice, jer se u budžet nisu slila planirana sredstva.

- Osim zapuštenih puteva, skroz je zapostavljeno i drugo komunalno opremanje grada. Od planiranih 312,5 miliona dinara za ove namene, do sada je realizovano samo 11 odsto – iznosi Santovac, zahtevajući odgovornost lokalne samouprave zbog nedomaćinskog ponašanja zaposlenih u Direkciji.

U Direkciji se na sve optužbe vade na teškoće u poslovanju sa "Vojvodinaputom", koja je pred stečajem i gde nema poslovnih aktivnosti već mesecima. Šef za odnose s javošću u ovom JP Biljana Jovanović priznaje da je došlo do zastoja u održavanju puteva. Najavljuje da se pripremaju novi tenderi za javne nabavke i izbor novih putara. Ali, teško je poverovati da će oni na zimu započeti popravku ulica!

Rupe i u novom asfaltu

Postavlja se i pitanje ko je vršio nadzor prilikom prošlogodišnjeg presvlačenja asfalta na magistrali u centru grada. Jer, na mnogim mestima gde je postavljen novi asfalt već su se pojavile rupe. Odranije je poznato da se u ovdašnjem Višem sudu vodi postupak protiv direktora "Vojvodinaputa" Zdravka Ilića i inženjera Ljubomira Stankova iz Direkcije (još aktuelnog zamenika direktora ovog JP), i to zbog mahinacija i fiktivnih radova na asfaltiranju ulica u periodu 2011-2012. u vrednosti od 63 miliona dinara.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...