INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

IKEA u Beogradu još uvek san - U Zagrebu počela izgradnja robne kuće

30.08.2013. | E-kapija

Švedska IKEA je u procesu kupovine zemljišta za prvu robnu kuću u Beogradu, rekli su "eKapiji" u toj kompaniji. Međutim, u predstavništvu IKEA za Srbiju nisu želeli da preciziraju koju lokaciju u prestonici je kompanija izabrala za prvi objekat u našoj zemlji.

- Potvrđujem da smo u procesu kupovine zemljišta za objekat u Beogradu. Detaljne informacije o konkretnim rezultatima i datumima objavićemo kada budemo u potpunosti završili akviziciju zemljišta – rekla je za "eKapiju" Milena Vujičić, PR menadžer kompanije IKEA.

Već sedmu godinu u javnosti kruže priče o otvaranju robne kuće IKEA u Beogradu. Uprkos mnogobrojnim najavama, kamen temeljac nije postavljen ni za jedan od pet objekata koliko švedska kompanija planira da otvori u Srbiji.

Od 2008. pojavljivale su se informacije da je IKEA razmatra zemljište u Zemun polju, na Smederevskom putu, zatim u blizini petlje i obilaznice kod Bubanj potoka. Potom je IKEA tražila plac uz autoput, između Novog Beograda i Aerodroma "Nikola Tesla".

U junu prošle godine Vladislav Lalić, direktor za nekretnine i razvoj za Jugoistočnu Evropu kompanije IKEA, je u intervjuu za "eKapiju" rekao da je odabrana lokacija kod kvantaške pijace u Novom Beogradu, ali je problem početka izgradnje bilo pretvaranje prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine.

- Spremni smo da počnemo da gradimo dan pošto dobijemo svu neophodnu dokumentaciju. Uradili smo naš deo posla, i imamo potpisan predugovor sa partnerima. Čekamo da lokalni i državni organi vlasti reše pravno pitanje konverzije zemljišta iz prava korišćenja u pravo vlasništva, zatim da dobijemo lokacijsku i građevinsku dozvolu pa da počnemo da gradimo – izjavio je tada Lalić.

Najnovija informacija, koja se pojavila u medijima u junu ove godine je da će robna kuća "Ikea" biće izgrađena na Bežanijskoj kosi, na mestu RK "Beograd".

- Tu je velika, napuštena zgrada koju će oni srušiti i izgraditi objekat. Kada će početi sa radom zavisi isključivo od njih, ali do početka radova moraće da se dogovore sa Gradom o svim detaljima infrastrukture i o drugim pojedinostima – izjavili su tada u upravi grada Beograda.

Iz kompanije IKEA nisu hteli da govore o pregovorima za kupovinu zemljišta, niti kako je rešeno pitanje konverzije.

Spremno zemljište i u Nišu

Početkom godine gradonačelnik Niša Zoran Perišić najavio je da bi objekat IKEA trebalo da bude izgrađen na prostoru pored puta koji vodi ka niškom selu Čamurlija.

- Po mojim saznanjima upravo u tom uglu između Čamurlije i auto-puta počeće da se gradi IKEA. Ja sam razgovarao inicijalno sa predstavnicima ove kompanije i oni već imaju zemlju - izjavio je Perišić.

Ove navode iz Niša u kompaniji IKEA nisu želeli da komentarišu.

IKEA je najavila da će u Srbiji otvoriti ukupno pet objekata. Lalić je u ranijem intervjuu "eKapiji" potvrdio da planiraju ulaganje 250 mil EUR u pet objekata u kojima će posao direktno naći 2.000 ljudi.

- IKEA je donela takvu stratešku odluku kada je u pitanju tržište Srbije. Ako gledamo hronološki, prvo ćemo graditi robnu kuću u Beogradu, potom u Novom Sadu, Nišu, pa drugi objekat u Beogradu. Na kraju ćemo otvoriti robnu kuću na tromeđi Kragujevca, Kraljeva i Čačka, a za taj objekat još nismo našli adekvatnu lokaciju – izjavio je Lalić.

IKEA u Zagrebu

Iako je izgradnja robne kuće u Hrvatskoj najavljena za jesen prošle godine, a otvaranje ove jeseni, IKEA je počela izgradnju objekta u Zagrebu.

- Tačno je da smo u nekoliko navrata najavljivali početak radova i moguće otvorenje koje se temeljilo na tada dostupnim informacijama i našim nadanjima. Nažalost, imalo smo niz prepreka s kojima smo se susretali i morali smo prilagođavati početak gradnje. Početkom ove godine smo dobili građevinsku dozvolu, tokom proleća i leta smo započeli s prvim radovima na temeljima, a ovih dana započeli i s nadzemnim radovima izgradnje robne kuće - rekao je za "eKapiju" Igor Srefanac, PR menadžer kompanije IKEA za Hrvatsku.

Otvaranje robne kuće, koja će imati više od 9.000 proizvoda za uređenje kuća, očekuje se na leto sledeće godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;