PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Uvučeni u prevelik posao, pa ostavljeni na cedilu

14.08.2013. | Dnevnik

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu blokiran je račun Mesne zajednice Kupusina, sela nadomak Apatina, zbog tužbe izvođača radova "Vojputa" iz Subotice za radove na Industrijskom parku iako je Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine tripartitnim  ugovorom kao finansijer bio dužan da isplati sve urađeno, a ne samo deo novca. Sve  dok traje blokada sa računa u ovom selu ne mogu se preduzeti ni najelementarniji poslovi neophodni za život sela.

- Za prvu fazu izgradnje Industrijskog parka koja je ugovorena sa subotičkim "Vojputem" trebalo je ukupno izdvojiti 6,2 miliona dinara. Od toga tri miliona su uplaćena a preostali dug od 3,2 sa zateznim kamatama i troškovima suda porastao je na oko šest miliona dinara. Ta suma znatno premašuje godišnji budžet mesne zajednice, koji se puni sredstvima mesnog samodprinosa meštana od tri odsto – objašnjava Atila Hodovanj, sekretar Mesne zajednice Kupusina.

U Kupusini smatraju da mesna zajednica ne snosi odgovornost za neplaćeni račun jer je  potpisanim ugovorom pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja jasno naznačen kao pravno lice – finansijer, dok je Mesna zajednica navedena kao investitor.

- Privredni sud u Somboru nas je oslobodio tužbe ali je Privredni apelacioni sud u Beogradu, preinačio tužbu, u korist "Vojputa" iz Subotice, koji je na tenderu dobio posao preko Fonda za kapitalna ulaganja – dodaje Hodovanj, uz to, komentarišući da sama Kupusina nikada ne bi bez saglasnosti i pomoći Fonda ušla u ovaj projekat izgradnje Industrijskog parka, koji je znatno skuplji nego višegodišnji budžet mesne zejednice.

Za završetak prve faze Industrijskog parka, osim duga, bilo bi potrebno da se uloži još oko pet milona dinara, da bi se na pojedinim površinama postavio višeslojni asfalt kao podloga za teške kamione i doveo niskonaponski vod od trafo stanice. Do sada je asfalt postavljen na pojedinim deonicama, kao i vaga, telefonska linija, rasveta, vagarska kućica sa kontrolom, dovedena voda i izgrađen bunar, kao i trafo stanica.  Bilo je zainteresovanih preduzeća koja su ovde htela da prave silose i hladnjače ali sada kada su radovi stali pitanje je da li će se nastaviti a cela investicija ostati na pola puta.

- Tražili smo od nadležnih u Fondu za kapitalna ulaganja da se situacija reši plaćanjem duga, ali nismo dobili odgovor jer su godišnji odmori. Očekujemo da će nam u pomoć priteći i opština Apatin – kaže Atila Hodovanj. On ističe da u presudi Apelacionog suda stoji da  dug solidarno plaćaju MZ i Fond, iako takve stavke nema u trojnom ugovoru, potpisanom još septembra 2008. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Toza 21.03.2023.
Ja sam čuo da se masovno iseljavaju i proda...
Mirko 21.03.2023.
Interesantno je da niko nije objavio sliku ...
Сретен 21.03.2023.
Ко паркира ауто у подруму!?

;