INFONET-468X60-BANNER

Novi Sad: Povratak stare kaldrme

13.08.2013. | Novosti

Kocku po kocku, pažljivo slažući i učvršćujući ih udarcima čekića, majstori u Radničkoj ulici, jednoj od najlepših u Novom Sadu, vraćaju izgled, sada već gotovo zaboravljenih kaldrmisanih ulica. Stariji sugrađani, kada ih vide, mogli bi da se sete tridesetih godina prošlog veka, kada je ova ulica popločavana. Iste građevinske metode, naime, primenjuju se i sada, kada se privodi kraju rekonstrukcija, a dobrim delom i restauracija ove ulice. "Glavni" za ovaj odgovoran posao su tri majstora, koji, sedeći na malim stolicama, svaku kocku pažljivo provere, a zatim je, sa nekoliko udaraca čekićem, smeste na njenu poziciju, dajući tako kockama u kaldrmi karakterističan izgled lepeze...

- Imali smo i dosad poslova sličnih ovome, ali prvi put ugrađujem kocke kaldrme – priča, ne prekidajući postavljenje kocaka, Marko Milićević, jedan od majstora. - Posao nije težak, ali ipak mora da se pazi kako se radi. Od alata, koristimo samo čekić i letvu za ravnanje, a najkomplikovanije je uraditi prvi red, odnosno, formirati polukrug, kako bi kocke bile pravilno raspoređene.

Dobar majstor, dnevno, kako objašnjava Milićević, može da postavi devet kvadratnih metara kocke, a on i kolege Veroljub Tomić i Neša Čuturić utrenirana su ekipa.

- Ovaj posao nije komplikovan, brzo se nauči – objašnjava Tomić. - U početku je, istina, bilo malo neobično, ali radimo već dva i po dana, tako da je sada ovo postalo rutina.

Treći majstor, Čuturić, takođe je zadovoljan brzinom posla.

- Posao lepo odmiče – kaže Tomić. - Sve je stvar prakse. Neobično je, što sada, u 21. veku postavljamo kocke, kao što se radilo pre više od pola veka, ali dobro se snalazimo...

U "Zavodu za izgradnju grada", objašnjavaju kako je ovaj posao kompleksan i zahtevan, jer se svaka kocka slaže ručno.

- U jedan kvadrat staje 96 komada kocke i slaže se u obliku lepeze – navode u ovom preduzeću. - Za obavljanje ovog posla iskoristićemo oko 80 odsto stare kocke iz ove ulice, a ostatak će se dopuniti kockom iz Ulice Alekse Šantića. Vraćanje kocke započeto je od Ulice Sonje Marinković do Stražilovske, a sada se radi deonica od Stražilovske do Sutjeske.

Na raskrsnici Radničke i Stevana Musića, kako dodaju u ZIG, urađena je platforma za usporavanje saobraćaja, završeni su svi parkinzi i ostalo je da se sanira raskrsnica sa Stražilovskom ulicom, tako da će, do početka školske godine, ovoj ulici biti vraćen stari izgled.

Sačuvan šmek

Posao u Radničkoj lagano se privodi kraju – kažu u ZIG. - Cilj je bio da sačuvamo ambijent i vratimo sjaj jednoj od najstarijih ulica u našem gradu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;