PRIJAVA-468X60-BANNER

Izvorištu jača snaga, radijatorima temperatura

07.08.2013. | Dnevnik

Javno komunalno preduzeće "Standard" realizovaće u narednom periodu dva infrastrukturna projekta vredna 4,36 miliona evra. Prvi je vezan za vodosnabdevanje i odvođenja otpadnih voda, a drugi za obnavljanje sistema daljinskog grejanja. Vrbas je ušao u krug osam opština u kojima će se donirani projekti realizovati.

Finansiraće ih Nemačka razvojna banka – KfW, pri čemu je 30 odsto sredstava bespovratno, a ostatak se vraća uz dva posto kamate na godišnjem nivou, rokom plaćanja od 12 godina i grejs periodom od tri godine.

- Razgovori sa stranim prartnerima i nadležnim ministarstvima  trajali su skoro dve godine, a Vrbas je uspeo da uđe u grupu od osam opština iz Srbije u kojima će se projekti realizovati. Veoma je dobro da smo u vremenima kada su sredstva za ulaganje u infrastrukturu limitirana ili ih uopšte nema, uspeli da pronađemo način da povoljno modernizujemo sistem, unapredimo njegovu efikasnost i ostvarimo uštede, i tako značajno podignemo kvalitet usluga. Velika dobrobit za građane opštine Vrbas biće kvalitetnija voda za piće, u dovoljnim količinama, i znatno bolje daljinsko grejanje, saopštio je Nikola Vlahović, direktor JKP "Standard", kako je preneto na zvaničnom opštinskom sajtu.

Tri miliona evra biće uložena u izgradnju tri bunara dubine 60 metara na postojećem izvorištu "Vodozahvat", zatim, proširenje postojećeg postrojenja za preradu vode, povećanje kapaciteta izvorišta dovoljno za snabdevanje dva sela vodom. Predviđena je i izgradnja vodovodnog magistralnog cevovoda za priključenje Kucure i Savinog Sela, dužine 11km.

U okviru projekta rehabilitacije sistema daljinskog grejanja JKP "Standard" bi modernizovao svih pet kotlarnica, tako što bi stari kotlovi na mazut bili zamenjeni novima koji koriste dve vrste goriva – mazut i prirodni gas. Uloženo bi se, prema procenama, vratilo za četiri godine, pre svega uštedom u energentima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOTPROMET-NGBSH-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;