Izvorištu jača snaga, radijatorima temperatura

07.08.2013. | Dnevnik

Javno komunalno preduzeće "Standard" realizovaće u narednom periodu dva infrastrukturna projekta vredna 4,36 miliona evra. Prvi je vezan za vodosnabdevanje i odvođenja otpadnih voda, a drugi za obnavljanje sistema daljinskog grejanja. Vrbas je ušao u krug osam opština u kojima će se donirani projekti realizovati.

Finansiraće ih Nemačka razvojna banka – KfW, pri čemu je 30 odsto sredstava bespovratno, a ostatak se vraća uz dva posto kamate na godišnjem nivou, rokom plaćanja od 12 godina i grejs periodom od tri godine.

- Razgovori sa stranim prartnerima i nadležnim ministarstvima  trajali su skoro dve godine, a Vrbas je uspeo da uđe u grupu od osam opština iz Srbije u kojima će se projekti realizovati. Veoma je dobro da smo u vremenima kada su sredstva za ulaganje u infrastrukturu limitirana ili ih uopšte nema, uspeli da pronađemo način da povoljno modernizujemo sistem, unapredimo njegovu efikasnost i ostvarimo uštede, i tako značajno podignemo kvalitet usluga. Velika dobrobit za građane opštine Vrbas biće kvalitetnija voda za piće, u dovoljnim količinama, i znatno bolje daljinsko grejanje, saopštio je Nikola Vlahović, direktor JKP "Standard", kako je preneto na zvaničnom opštinskom sajtu.

Tri miliona evra biće uložena u izgradnju tri bunara dubine 60 metara na postojećem izvorištu "Vodozahvat", zatim, proširenje postojećeg postrojenja za preradu vode, povećanje kapaciteta izvorišta dovoljno za snabdevanje dva sela vodom. Predviđena je i izgradnja vodovodnog magistralnog cevovoda za priključenje Kucure i Savinog Sela, dužine 11km.

U okviru projekta rehabilitacije sistema daljinskog grejanja JKP "Standard" bi modernizovao svih pet kotlarnica, tako što bi stari kotlovi na mazut bili zamenjeni novima koji koriste dve vrste goriva – mazut i prirodni gas. Uloženo bi se, prema procenama, vratilo za četiri godine, pre svega uštedom u energentima.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...