Izvorištu jača snaga, radijatorima temperatura

07.08.2013. | Dnevnik

Javno komunalno preduzeće "Standard" realizovaće u narednom periodu dva infrastrukturna projekta vredna 4,36 miliona evra. Prvi je vezan za vodosnabdevanje i odvođenja otpadnih voda, a drugi za obnavljanje sistema daljinskog grejanja. Vrbas je ušao u krug osam opština u kojima će se donirani projekti realizovati.

Finansiraće ih Nemačka razvojna banka – KfW, pri čemu je 30 odsto sredstava bespovratno, a ostatak se vraća uz dva posto kamate na godišnjem nivou, rokom plaćanja od 12 godina i grejs periodom od tri godine.

- Razgovori sa stranim prartnerima i nadležnim ministarstvima  trajali su skoro dve godine, a Vrbas je uspeo da uđe u grupu od osam opština iz Srbije u kojima će se projekti realizovati. Veoma je dobro da smo u vremenima kada su sredstva za ulaganje u infrastrukturu limitirana ili ih uopšte nema, uspeli da pronađemo način da povoljno modernizujemo sistem, unapredimo njegovu efikasnost i ostvarimo uštede, i tako značajno podignemo kvalitet usluga. Velika dobrobit za građane opštine Vrbas biće kvalitetnija voda za piće, u dovoljnim količinama, i znatno bolje daljinsko grejanje, saopštio je Nikola Vlahović, direktor JKP "Standard", kako je preneto na zvaničnom opštinskom sajtu.

Tri miliona evra biće uložena u izgradnju tri bunara dubine 60 metara na postojećem izvorištu "Vodozahvat", zatim, proširenje postojećeg postrojenja za preradu vode, povećanje kapaciteta izvorišta dovoljno za snabdevanje dva sela vodom. Predviđena je i izgradnja vodovodnog magistralnog cevovoda za priključenje Kucure i Savinog Sela, dužine 11km.

U okviru projekta rehabilitacije sistema daljinskog grejanja JKP "Standard" bi modernizovao svih pet kotlarnica, tako što bi stari kotlovi na mazut bili zamenjeni novima koji koriste dve vrste goriva – mazut i prirodni gas. Uloženo bi se, prema procenama, vratilo za četiri godine, pre svega uštedom u energentima.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...