Najkraći put od Srbije do primorja

06.08.2013. | Novosti

Čemerno je savladano. Predsednik RS Milorad Dodik u ponedeljak posle podne je pustio u saobraćaj novoizgrađenu trasu puta preko tog planinskog prevoja, na magistralnoj saobraćajnici Foča-Gacko, što se ocenjuje kao istorijski i jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata, koji predstavlja najkraću vezu između severa i juga Srpske, te Srbije sa crnogorskim primorjem. Graditeljskim poduhvatom ta putna komunikacija je skraćena za oko pet kilometara. Zbog teškog i nestabilnog terena, od izgradnje tog puta svojevremeno je odustala i nekadašnja Austro-Ugarska.

- Realizacijom tog posla pobedio je narod, ali i Republika Srpska, koja je u teškim vremenima, na zadovoljstvo Hercegovaca, ali i Srbije i regiona, uspela da uradi ono što do sada niko nije. Sanjao sam o ovom danu kada ću otvoriti jednu od najtežih deonica RS i šire, kako bi se osiguralo bezbedno putovanje. Ovo su vrata Hercegovine. Danas je važno pobeđivati, a Srpska to i čini. Trajnim rešenjem klizišta na Čemernu pokazala je sposobnost da može rešiti sve probleme – istakao je predsednik Dodik.

- Na Čemernu su postignuti najviši standardi i primenjena tehnička rešenja, a sve iz domaćih resursa – izjavio je ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović.

Za izgradnju deonice u dužini oko devet i po kilometara, koja je počela u septembru 2008, Vlada RS je izdvojila oko 72 miliona konvertibilnih maraka. Urađen je najduži tunel za drumski saobraćaj u BiH, dug 2.109 metara, jedan kraći tunel, nekoliko malih mostova, vijadukt dužine 409 metara i visine 40 metara.

Da bi se to uradilo premeštena su čitava brda, napravljeni novi potporni zidovi... Na pojedinim mestima pravljeni su zaseci i kosine do pet metara više nego što je predviđeno, da se ne bi obrušavao materijal i da bi se osigurala trasa. Tokom radova saobraćaj preko prevoja Čemerno odvijao se uskom obilaznicom, koja bi zimi i tokom kišnog perioda, zbog snežnih nanosa i klizanja tla, povremeno bila neprohodna za saobraćaj. Od sada je preko Čemerna sasvim druga slika.

- Reč je o važnom projektu za okolne opštine, kao i region u celini, a pre svega za Hercegovinu, koja je zbog nedostatka saobraćajne infrastrukture dugo bila u izolaciji. Nadam se da će realizacijom tog projekta trajno biti rešen i problem klizišta na Čemernu – kaže Momčilo Šiljegović, načelnik opštine Nevesinje.

Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju zvanično je predala upotrebnu dozvolu direktoru preduzeća "Putevi Republike Srpske" Nedeljku Kneževiću. Putovanje novoizgrađenim putem ubuduće će biti stabilnije i bezbednije, biće izbegnuta klizišta i velike krivine, ali i nepredvidljiva ćud tog kraja koja može da "košta glave".

Finansijska konstrukcija

Radovi su trebali da budu završeni 2011, ali su prolongirani zbog složenog geološkog sastava zemljišta, pojave klizišta i uticaja podzemnih voda. Teren je bio veoma kompleksan, a geologija nepovoljna. Finansijska konstrukcija je uvećana za 15 miliona KM i ide na teret izvođača radova "Integral inženjering" iz Laktaša, koji je obavezan da u naredne dve godine da garancije za put.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece