INFONET-468X60-BANNER

Dobra zarada u Iraku pobedila strah

24.07.2013. | Dnevnik

Srpskim građevinarima obezbeđeni su poslovi u Iraku vredni ukupno 120 miliona dolara, obavestio je ministar za građevinu i urbanizam Velimir Ilić, i poručio našim neimarima da su Iračani prihvatili njegov predlog. Nakon dužeg oklevanja iz bezbednosnih razloga, zanimanje za poslove u Iraku pokazalo je nekoliko naših kompanija, na primer "Jugoimport SDPR", "Energoprojekt", PIM "Ivan Milutinović", Institut za puteve CIP, "Gemaks" i drugi.

Irak ima obezbeđeno 120 milijardi dolara za obnovu u oblasti stanogradnje, mostogradnje, vodoprivrede, izgradnje auto-puteva i elektro-energetskih objekata i rekonstrukcije regionalne infrastrukture. Iračko rukovodstvo očekuje da se srpski građevinari pojave na gradilištima za dva meseca, a osim ugovorenih 120 miliona dolara, našim građevinarima ponuđeni su i projekti u istoj vrednosti koji se mogu realizovati zajedno s iračkim građevinskim kompanijama. Ministar Ilić procenjuje da bi naši neimari mogli u toj zemlji da se do kraja godine angažuju na projektima vrednim i do 1,5 milijardu dolara.

Ministar Ilić kaže da iračko tržište pruža velike mogućnosti srpskim građevinarima, ali i da postoji velika odgovornost zbog poverenja koje je iračko rukovodstvo ukazalo srpskim građevinskim kompanijama. On kaže da su gradilišta potpuno bezbedna i osigurana tako da, osim radnika koji imaju posebne propusnice, niko nema pristup.

Međutim, Irak nije jedina zemlja u kojoj će poslovati naše kompanije. Iz Ministarstva građevine i urbanizma najavljuju i saradnju s Katarom, Emiratima i Kinom, radi formiranja mešovitih preduzeća koja bi nastupala na tržištima "trećih zemalja". Državni sekretar Miodrag Jocić ističe da je za domaće građevinare izuzetno bitan povratak na tradicionalna bliskoistočna tržišta gde su kompanije s naših prostora svojevremeno predstavljale sinonim za kvalitetnu gradnju. Ona su sada u ekspanziji, posebno Irak, i pravovremeno pozicioniranje naših firmi u jakoj međunarodnoj konkurenciji veoma je značajno za celu zemlju. Jocić kaže da će baš iz tog razloga naša vlada dati podršku i garancije za posao  renomiranih srpskih kompanija na tim tržištima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;