Milijarde od zelene energije (video)

17.07.2013. | RTS

Nacionali akcioni plan korišćenja obnovljive energije trebalo bi da donese dve milijarde evra investicija i 1.000 radnih mesta. Investitorima iz resornog ministarstva poručuju da su dobrodošli u Srbiju, jer je ta oblast uređena po evropskim standardima. Do kraja jula biće potpisano prvih 90 ugovora za gradnju malih hidroelektrana. Najviše će ih biti na području Ivanjice, Arilja i Tutina. Ulagači su za taj posao prvi put birani na javnom pozivu.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović kaže da lokalne samouprave vrlo često imaju neke svoje politike.

"Nekada se desi da država ima jednu politiku, lokalna samouprava drugu, a da u stvari ispašta investitor. Zbog toga smo pokušali da obavežemo i lokalne samouprave i državu i investitore i da zajednički krenemo i damo svu podršku da se te elektrane i izgrade", kaže Mihalovićeva.

Spremni su i ugovori za otkup struje iz obnovljivih izvora. Investitori će ih potpisivati sa preduzećem EPS-snabdevanje koje je obavezno da 12 godina preuzima svu ugovorenu energiju po povlašćenim cenama. Iako su uvažene primedbe investitora, neki za solarnu energiju i energiju vetra su nezadovoljni predviđenim proizvodnim kvotama od 500 megavata.

"Meni se čini da princip kvota nije dobar princip. Mislim da treba pustiti investitore da rade i u nekom trenutku kada se oseti zasićenost na tržištu da to treba tržišnim mehanizmima obuzdati", rekla je Ana Brnabić iz Srpskog udruženje za energiju vetra – SEWEA.

Iz resornog ministrstva podsećaju da čak i neke zemlje Evropske unije sada ograničavaju kvote i povlastice za otkup zelene energije.

"Mi nismo dovoljno bogati da možemo da omogućimo i pustimo da svi budu povlašćeni proizvođači električne ili  toplotne energije", kaže ministarka energetike.

Ogroman je interes i stranih i domaćih kopanija za ulaganja u obnovljivu enegiju. Samo za gradnju vetroparkova ima 12 projekta. Među njima je i NIS koji sprema početak gradnje vetrenjača u Plandištu kod Vršca.

"Analiziramo tržište u regionu, kompanija ima cilj da postane vodeći proizvođač energije ne samo u Srbiji nego i u jugoistočnoj Evropi. Tražimo mogućnosti i u susednim zemljama ali je svakako Srbija za NIS kao teniski turnir u Vimbldonu za tenisere", kaže Masimijano Kapobjanki, ekspert-kordinator za obnovljie izvore energije .

"Zeleni" upozoravaju da se mora više računa voditi o zaštiti životne sredine i uvažiti mišljenje lokalnog stanovništva. Predlažu da parlamet oformi Komisiju koja će pratiti pripremu i realizaciju projekata zelene energije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...