INFONET-468X60-BANNER

Slovačka ulaže u srpsku energetiku

24.06.2013. | Tanjug

Slovačka je zainteresovana za izgradnju dva velika energetska objekata u Srbiji – gasne elektrane u Novom Sadu i gasovoda Aleksandrovac-Novi Pazar-Tutin, ali i za mnogobrojne druge projekte u ovoj oblasti.

- Kombinovanu termoelektranu-toplanu u Novom Sadu treba da realizuje međunarodni konzorcijum preduzeća, a projekat je vredan 450 miliona evra – izjavio je predsednik Regulatorne kancelarije za mrežne industrije Slovačke (URSO) Jozef Holjenčkih, prilikom nedavne posete Beogradu.

- Izgradnju regionalnog gasovoda Aleksandrovac-Novi Pazar-Tutin treba da realizuje slovački konzorcijum "Euroframe", koji je prošle godine potpisao ugovor o izgradnji gasovoda sa "Srbijagasom" - dodao je Holjenčkih.

On je podsetio i da je slovačka kompanija "Prima energy" započela nedavno izgradnju solarne elektarne snage 1 megavat na lokalitetu Tancoš u Vojvodini, a projekat je vredan 1,5 miliona evra.

- Sovačka preduzeća vide realne mogućnosti ulaganja i u ostale vidove obnovljive energije u Srbiji, pa je tako slovački konzorcijum firmi u opštini Bač, prošle godine, počeo izgradnju četiri biogasne stanice vredne 15,2 miliona evra – kazao je Holjenčkih i dodao da ta preduzeća planiraju izgradnju još četiri biogasne stanice u Kanjiži.

Osim toga, preduzeće "Credo Invest" želi da gradi na desetine malih elektrana u Srbiji, vrednih 100-150 miliona evra i u vezi sa tim, ta firma bi trebalo intenzivno da sarađuje sa opštinama Raška i Tutin sa kojima će, prilikom razvoja lokaliteta pogodnih za izgradnju, biti potpisan memorandum o saradnji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;