INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd: Kineze grašak čuva od sunca

21.06.2013. | Novosti

Tropski dan u četvrtak (20. jun 2013.) nije omeo radove na mostu Zemun-Borča. Oko 270 kineskih radnika istovremeno je radilo na tri dela konstrukcije mosta, koji već pomalo baca senku posred toka Dunava. Vredni kao mravi, razmileli su se po celom gradilištu još od svitanja, jer najavljeno je da će živa dosegnuti 37. podeljak. Zbog vrućine vodi se računa o radnicima i primenjuju preventivne mere, ali neizostavna je i tradicionalna kineska medicina.

Tehnički direktor CRBC na gradilištu mosta preko Dunava Cou Džen kaže da prate vremensku prognozu, ali i da postoji tim za bezbednost. Na mestu gde se radi prednaprezanje temperatura dostiže i 40 stepeni, a na delovima gde se koriste metal i čelik, živa se penje čak i do 50 Celzijusa. Kada je tako vruće, radnici nisu na poslu.

- Postoji čitav sistem praćenja i prema tome usklađujemo naš rad – objašnjava Džen. - Radnici su na mostu od pet sati ujutro, oko deset je pauza, a posle podne od 15 časova nastavljaju sa radom. To je generalno tako, međutim, kada su temperature ekstremne, prilagođavamo se situaciji i brinemo o zdravlju naših radnika. Kada su velike vrućine, od 11 do 15 časova se ne radi. Osim dužih pauza, na više mesta su punktovi sa obezbeđenom vodom za piće i za osvežavanje, a u borbi protiv sunčanice koristimo i lekove. Neizostavna je naša tradicionalana kineska medicina bazirana na grašku jer se smatra da je dobar protiv sunčanice.

Priroda posla je takva, dodaje Džen, da su radnici stalno na otvorenom, pa su se navikli i na hladno i na toplo. Ipak, lakše podnose vrućinu nego zimu. Kompanija CRBC trenutno radi na mnogim gradilištima, a neka od njih se nalaze u mnogo toplijim krajevima nego što je Srbija – u Angoli, Mozambiku, Pakistanu... Njemu lično je do sada Srbija najtoplija zemlja gde je bio angažovan. A radio je uglavnom u jugoistočnoj Aziji. Najduže je bio u Tajlandu, gde je prosečna godišnja temperatura 28 stepeni.

- Sigurno će temperatura uticati na radove, ali mi sprovodimo mere kako se to ne bi odrazilo na pomeranje rokova – istakao je Džen.

I panorama koja se vidi sa obala Dunava pokazuje da vremenski uslovi Kinezima ne mogu da diktiraju tempo. Prebrodiće oni ovo i još jedno leto dok se rečno korito ne premosti i most konačno pusti u funkciju do kraja 2014.

Naši se odmaraju na sat vremena

Osim Kineza, na gradilištu je i oko 300 domaćih radnika koji su raspoređeni na blizu deset kilometara pristupnih saobraćajnica. Naši neimari takođe primenjuju preventivne mere zbog vrućine, ali imaju drugačiji tempo. Velika pauza je od 10 do 11 časova, a potom na svaki sat po 15 minuta.

Završeno 15 odsto glavnog raspona

Na sredini reke, sa dva glavna stuba, krenuli su u susret jedan drugom delovi glavnog raspona mosta, koji je iznad plovnog puta Dunava dugačak 172 metra. Na "borčanskom" izgrađena su četiri, a sa "zemunskog" stuba izlivena su segmenta, što čini oko 15 odsto dužine glavnog raspona mosta.

Konstrukcija duga već 500 metara

Na prilasku borčanskoj obali, pomoću pokretne skele radi se deseto od petnaest polja, tako da je konstrukcija dostigla dužinu od blizu 500 metara. Na borčanskoj strani, gde se 1.482 metra dugačka konstrukcija spušta na zemlju, na stubove se polažu nosači, na kojima će biti izlivena kolovozna ploča.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;