INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcija HE "Moravica" – puštenanje u rad do kraja 2013

19.06.2013. | E-kapija

Kada su se davne 1907. godine ugledni trgovci i privrednici udružili u Ivanjičko električno-industrijsko društvo imali su viziju da u gradiću na Moravici uvedu struju. Samo četiri godine kasnije, puštena je u rad hidrocentrala "Moravica" koja je imala snagu oko 200 kilovolt ampera i osvetljavala je čitavu Ivanjicu.

Akumulaciono jezero i vodopad ove "vremešne lepotice" sve ove godine odolevaju vremenu i jedni su od simbola Ivanjice, dok je brana malo izgubila od svoje autentičnosti. Prvobitno brana bila je drvena, a 1936. izgrađena betonska koja je obnovljena pre dve godine kada je urađena celokupna revitalizacija postrojenja. Zbog revitalizacije "Moravica" trenutno ne radi, ali kako se radovi privode kraju uskoro možemo da očekujemo da bude puštena u rad.

- Tokom rekonstrukcije uveli smo automatsko upravljanje i kompletno daljinsko nadgledanje koje će se sada vršiti iz upravne zgrade "Elektrodistribucije" gde će dispečar pratiti rad putem video nadzora. Ostali su još neki sitni radovi kao što su farbanje i slični detalji, koji će doprineti da "Moravica" zablista kao početkom prošlog veka – najavljuje naš sagovornik i dodaje da se nada da bi do kraja ove godine hidrocentrala mogla biti puštena u rad.

Vrednost rekonstrukcije je 110 miliona dinara, a izvođač radova je užičko preduzeće "Jedinstvo".

Iako za današnje potrebe ova "stogodišnjakinja" ima malu energetsku snagu, jer proizvede struje koliko Ivanjica potroši za dva dana, u teškim vremenima odigrala je značajnu ulogu.

Prvim projektom je planirano da hidroelektrana ima dve turbine, međutim to ivanjički vizionari nisu uspeli da sprovedu u delo. Zato će u okviru projekta EPS izgradnje malih hidroelektrana, biti izgrađena još jedna mala hidroelektrana na Moravici snage 300 kilovolt ampera.

- "Energoprojekt" priprema projektnu dokumentaciju, a trenutno je u fazi izrade idejnog projekta – priča Zornić i dodaje da je "Moravica" za Ivanjičane mnogo više od hidrocentrale.

Hidroelektrana u Ivanjici je i svojevrsni muzej koji svedoči o preduzimljivosti i visprenosti stanovnika ovog kraja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;