INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kanađani na hidroelektrani Bistrica

10.06.2013. | Politika

Nova strategija razvoja energetike, kojom je planirano da Srbija u narednih 10 godina ima na raspolaganju nove elektrane, snage oko 3.000 megavata, privodi se kraju i prva verzija će uskoro biti završena, izjavio je pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović. Strategija je, objasnio je on, značajna zbog investicija, a neki od prioritetnih projekata su izgradnja TE "Kostolac B3", koji bi mogao da bude na mreži 2018. ili 2019. godine, kao i reverzibilna HE "Bistrica" (kod Nove Varoši).

Izvor iz vlade, upućen u celu problematiku, pita zašto bi se čekala decenija da se reverzibilna hidrocentrala "Bistrica" sagradi, ako odavno postoje zainteresovani – Austrijanci, Kinezi, Kanađani. Isti izvor kaže da je kineska kompanija CWE, u dogovoru s našim vlastima, trebalo da do marta ove godine dostavi finansijsku i tehničku ponudu za "Bistricu", ali da ne uspevaju, jer im je iz Ministarstva energetike i EPS-a, navodno rečeno da nije vreme za ovaj projekat.

Dr Zorana Mihajlović, ministar energetike, kaže da nema delegacije koju nije primila.

- Ako je neko drugi i pokazao interesovanje za gradnju "Bistrice" iz ministarstva im je uvek predočeno da imamo strateški sporazum s Kanadom, odnosno kompanijom "Lavalin-Kina nuklear", koja ja zainteresovana za gradnju "Bistrice". Činjenica je da sporazum tek treba da prođe Skupštinu i da za sada još ništa nije definitivno dogovoreno, a delegacija "Lavalina" sredinom ovog meseca treba da dođe u Beograd, objasnila je ministar Mihajlović.

- Srbija s Kanadom ima strateški sporazum za "Bistricu", ali smo otvoreni za saradnju, tako da navodi o tome da smo se obavezali prema kineskom CWE nije tačna, objasnila je ona. Kanadska kompanija "Lavalin" je odavno zainteresovana za "Bistricu", a za Srbiju je najvažnije da ima sigurnog partnera koji će se obavezati i vremenski i finansijski, kako bi novi kapaciteti bili izgrađeni, objasnila je Mihajlovićeva.

EPS je do sada potpisao memorandum o zajedničkom radu s austrijskom kompanijom "Andric", kinesko-kanadskim konzorcijumom "Lavalin-Kina nuklear" i kineskom kompanijom CWE, čiji su stručni timovi po potpisivanju sa EPS-om više puta posetili EPS i drinsko-limske elektrane gde su završili tehničku kao i komercijalnu ponudu. Ova hidrocentrala bi bila građena u okviru Privrednog društva drinsko-limske elektrane, s tim što bi zbog važnosti, kako je obećano, ostala u vlasništvu EPS-a radi stabilnosti elektroenergetskog sistema.

"Bistrica" bi mogla da proizvodi vršnu struju (energija koja se proizvodi noću kada je najmanja potrošnja), neophodnu za balansiranje elektroenergetskog sistema koja na tržištu postiže najvišu cenu.

U čitavom regionu jugoistočne Evrope postoji deficit ovakve energije, a sama realizacija je veoma povoljna, jer se računa da bi cena za izgradnju ove reverzibilne HE od 700 megavata bila oko 600 miliona evra. Ovo je manje od milion evra po instalisanom megavatu što se smatra veoma povoljnim.

Izvor iz vlade se slaže da je za Srbiju najvažnije da ima nove kapacitete, ali ne treba gubiti iz vida činjenicu da se u međuvremenu kineska kompanija, koja je u konzorcijumu s Lavalinom, našla na "crnoj listi" Svetske banke jer je, kako su tvrdili strani mediji, uhvaćene u internacionalnoj korupciji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;