"Wind Vision" u Kikindi gradi elektranu na biomasu

10.06.2013. | Dnevnik

Predsednik Opštine Kikinda Savo Dobranić i direktor belgijsko-holandske firme "Wind Vision" Jakob Jan Ferveda potpisali su Sporazum o saradnji. Na ovaj način stvoreni su uslovi za buduću saradnju u proizvodnji električne i toplotne energije iz biomase. Pregovori o realizaciji projekta započeli su pre godinu dana, a potpisivanjem Sporazuma ozvaničava se početak investicije.

- Radi se o novim, obnovljivim vidovima energije. Sporazum je značajan i za poljoprivrednike, jer će moći da ostvare dodatni prihod. Ostaci u polju koji su do sada paljeni, ili preoravani, prodavaće se novom preduzeću koje će biti formirano. Građanima naše opštine obezbedićemo sigurniju i jeftiniju energiju – istakao je Dobranić.

Direktor firme "Wind Vision" rekao je da je ova firma, zajedno sa opštinom Kikinda, protekle godine radila na definisanju projekta jedinstvenog u Srbiji.

- U prvoj fazi izgradićemo postrojenje koje će proizvoditi i toplotnu i električnu energiju. Druga faza podrazumeva izgradnju postrojenja iste snage, kao pojačanje prvom postrojenju. Bićemo odgovorni za finansiranje, inženjering i rad na projektu. Za rad postrojenja na biomasu koristiće se slama, kukuruz, pšenica i drugi usevi. Sirovine će se obezbeđivati iz opštine, a gas ćemo proizvoditi u gasifikatoru. Generator će proizvoditi električnu energiju, a nusproizvod biće toplotna energija koja će odlaziti u sistem daljinskog grejanja – rekao je Jakob Jan Ferveda.

Ambasador Belgije u Republici Srbiji Alen Kundicki dodao je da mu je drago što je ostvarena saradnja sa Opštinom Kikinda.

Projekat će takođe ispoštovati sve regulative i zakone o zaštiti životne sredine. Odgovoriće na sve veće energetske potrebe, a smanjiće emisiju štetnih gasova. Doprineće i otvaranju novih radnih mesta i boljem životu građana. Aleksandar Stojkov, iz pokrajinskog Fonda za podršku investicija u Vojvodini rekao je da je u proteklom periodu sve veće interesovanje investitora za ulaganje u obnovljive izvore energije. Malo je operacionih energana i elektrana, a nedostaje i ugovor o otkupu struje koji treba da se reguliše između EPS-a i proizvođača.

Investicija je vredna 15 miliona evra, a Kikinđani će dobiti mogućnost da se snabdevaju toplotnom energijom čitave godine. Lokalna samouprava dobiće mogućnost da određuje cenu grejanja, kao i da privuče investitore koji traže jeftiniju i sigurniju energiju. Projekat treba da se realizuje do oktobra 2014. godine.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...
Zoja 12.04.2021.
Molim vas kako mogu da se prijavim, uvela b...
Nataša 12.04.2021.
Zanima me kako i kome se prijavljujem za iz...
Nadja 11.04.2021.
Molim Vas recite za izolaciju kako mogu da ...
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...