U Novoj Varoši uskoro reciklažni centar

31.05.2013. | Novosti

U hali nekadašnjeg stovarišta građevinskog materijala "Ineks-napretka" na Branoševcu, komunalno preduzeće "3. septembar" uskoro će otvoriti reciklažni centar, prvi u zapadnom delu Raške oblasti.

Ovde će se pod presama balirati više vrsta otpada – papir, pet ambalaža, staklo, metal i čuvati do prodaje preduzećima za preradu sekundarnih sirovina

- Najveći deo opreme, vredne 100.000 evra, koju je poklonila Evropska unija u okviru projekta "EU progres", montiran je, a za petnaestak dana stići će prese. Ukoliko okončamo adaptaciju objekta, reciklažni centar bi počeo da radi krajem juna i zapošljavaće šest do devet radnika – kaže Mile Drobnjaković, direktor "3. septembra".

Za građevinske i zanatske radove, u prvom redu dovođenje vode, izgradnju hidrantske i kanalizacione mreže, te trafostanice i nadstrešnice, komunalcima nedostaje 10 miliona dinara. Opština Nova Varoš je obezbedila tri miliona dinara, a sedam miliona zatraženo je od Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Otpad namenjen reciklaži prikupljaće se u tipskim kontejnerima na više lokacija u gradu i selima. Očekuje se da će ovaj pogon smanjiti broj smetlišta, pogotovu u rezervatu Uvac i vazdušnoj banji Zlatar, kao i troškove prevoza smeća i produžiti životni vek buduće sanitarne deponije Banjica za četiri grada, čija izgradnja je počela pre šest godina.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...
Milan Radojević 29.12.2021.
Ovo je lepa vest. Sava centar je sa arhitek...
Zoran 28.12.2021.
Ocekujem totalni kolaps I pad cena gori neg...