Mihajlović: Gradnja 317 malih hidroelektrana

27.05.2013. | Novosti

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je danas da će za nedelju dana u tom ministarstvu imati listu potencijalnih partnera, koji će graditi 317 malih hidroelektrana. Ministarka precizirala da je reč o blizu milijardu evra ulaganja i da će oko 600 ljudi biti zaposleno u malim hidroelektranama.

Mihajlović je najavila da Srbija 2015. godine može da očekuje oko 400 megavata snage iz svih malih hidroelektrana. Ona je najavila u toku ove godine razgovore o izgradnji velikih infrastrukturnih projekata – hidroelektranu Bistrica i Đerdap i dodala da "od UAR, do Kanađana i Italiijana, mnogi investitori dolaze".

"Moj plan je da u toku ove godine imamo bar dva ugovora za određene infrastrukturne projekte", najavila je Mihajlović.

Mihajlović je ocenila da je neophodna štednja, ali ne štednja koja će onemogućiti ulaganja i najavila razgovore u energetskom sektoru sa mnogim strateškim partnerima. To ne znači da će biti prodaje javnih preduzeća poput Elektroprivrede Srbije ili Srbijagasa, ali će se razgovarati o izgradnji velikih infrastrukturnih projekata, objasnila je Mihajlović. Ona je podsetila da je prošle godine potpisan ugovor za jednu veliku solarnu elektranu i da je po prvi put uređena oblast obnovljivih izvora energije.

"Dali smo povlašćene cene i za one koji stavljaju solarne kolektore na krovove", rekla je Mihajlović i dodala da to povećava energetsku efikasnost svake zgrade.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...