Ponovo radi fontana "Mladost" ispred Muzeja istorije Jugoslavije

27.05.2013. | E-kapija

Obnovljena fontana "Mladost" ispred Muzeja istorije Jugoslavije otvorena je 25. maja.

- Puštanjem u rad fontane "Mladost" učinili smo još jednu stvar da Beograd bude lepši. Veliki gradovi se prepoznaju po uređenim parkovima i lepim fontanama, a ova lepotica će značajno ulepšati čitav ovaj prostor, koji je i deo turističke ponude Beograda. Činićemo sve da naš grad bude bolji i da naši sugrađani žive bolje – rekao je predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić.

Dušan Dinčić, predsednik opštine Savski venac, je naglasio da je fontana obnovljena na predlog opštine i građana Savskog venca, jer je to omiljeno šetalište, ali i mesto koje poseti najviše stranih turista.

Ovo je i jedno od značajnih istorijskih mesta Savskog venca, koja poštuju i građani i opština. Obnova fontane je trajala skoro godinu dana, pri čemu je zamenjena kompletna vodovodna instalacija – rekao je Dinčić.

Fontana "Mladost" dominira prostranim padajućim platoom ispred muzeja i specifična je kako po svojoj veličini i izgledu, tako i po amfiteatru na kome se održavaju različite kulturne manifestacije i dva festivala. Uprava za vode Sekretarijata za komunalne i stambene poslove rehabilitovala ju je svojim sredstvima i uvrstila u fontane koje održava JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija".

Radovi su obuhvatili kompletnu arhitektonsko-građevinsku sanaciju objekta, zamenu postojećih instalacija vodovoda i kanalizacije i hidro-mašinske opreme, električnih instalacija i osvetljenje fontane. Dosadašnja siva boja bazena zamenjena je nijansama plave i zelene, a vodena figura, koju je do sada činilo devet preliva raspoređenih po obodu pozornice, obogaćena je postavljanjem vertikalnih mlazeva u samom bazenu, koji prate liniju pozornice sa obe strane. Dosadašnje osvetljenje obogaćeno je postavljanjem dodatnih reflektora, kojima su naglašene sve vodene figure.

Sadašnji izgled, sa većom kružnom fontanom kao amfiteatrom, sa okruglom pozornicom u središtu bazena, kao i manjom šestougaonom fontanom na gornjem platou, fontana "Mladost" dobila je 1981. godine prema projektu arhitekata Branislava i Marije Jovin.

Grad Beograd je u poslednjih pet godina utrostručio broj renoviranih i novoizgrađenih česama, fontana i parkova, gradeći ih po najvišim svetskim standardima i u svim delovima grada. Sada srpska prestonica ima 38 fontana i 124 javne česme.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...