INFONET-468X60-BANNER

Ugovor o fabrici za prečišćavanje otpadnih voda

24.05.2013. | Dnevnik

Ministarstvo energetike u četvrtak (23.5.2013.) je lokalnim vlastima Grada Kruševca predalo ugovor o izgradnji fabrike otpadnih voda, investiciji vrednoj 24 miliona evra, koja se finansira sredstvima Evropske unije i Nemačke razvojne banke KFW.

"Sada su se stekli uslovi da se potpiše ugovor između Grada Kruševca, države, kruševačkog Vodovoda i KFW banke i taj ugovor sam već doneo na usvajanje", izjavio je na sastanku u Kruševcu predstavnik Ministarstva energetike Zoran Lakićević.

On je objasnio da je 95 odsto sredstava donacija, dok će Vodovod preostalih pet odsto obezbediti kroz kredit na 15 godina sa kamatnom stopom od dva odsto i periodom počeka od tri godine. Tim sredstvima će se, kako je naveo Lakićević, finansirati dve najveće komponente – sistem kolektora i kanalizacione mreže u dužini od 37 kilometara, čija je vrednost 10 miliona evra i postrojenje za preradu otpadnih voda od 13 miliona evra.

Početak izgradnje fabrike očekuje se krajem ove ili početkom iduće godine, a rok za završetak radova je 39 meseci. Ugovor su već potpisali Ministarstvo energetike država Srbija i nemačka banka, pa preostaje da ga potpišu Grad Kruševac i JKP Vodovod.  Prema rečima zamenika gradonačelnika Siniše Maksimovića, ovaj ugovor predstavlja jasan signal da počinje realizacija projekta i biće usvojen na skupštini grada polovinom juna.

Direktor JKP  Vodovod Kruševac Slobodan Lazić objasnio je novinarima da će se fabrika graditi na severnoj zaobilaznici grada, gde već postoji jedno postrojenje na 1,5 hektara zemljišta.  On je dodao da će grad i to javno preduzeće otkupiti još 3,5 hektara zemljišta, koliko je potrebno za izgradnju.

Ukazujući na značaj te fabrike, Lazić je podsetio da sada atmosferska i fekalna, neprerađena kanalizacija odlazi u Rasinu i Zapadnu Moravu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;