IZOLACIJA-468X60-BANNER

Ilić: Posao za srpske građevinare u Iraku

22.05.2013. | RTS

Srpske građevinske i putarske kompanije mogle bi već sledećeg meseca da učestvuju na tenderima za izgradnju infrastrukturnih objekata u Iraku, rekao je ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić.

"Ponuda je dosta dobra, reč je o izgradnji stanova, kuća, mostova, puteva i auto-puteva u Iraku, za šta će ta zemlja izdvojiti oko 120 milijardi dolara", rekao je Ilić, posle sastanka sa iračkim ministrom građevinarstva i stanovanja Mohamed al Daradžijem.

Iračka delegacija je ponudila ministru Iliću da predvodi grupu srpskih biznismena i građevinara u poseti Bagdadu od 3. do 5. juna i izrazila želju da oni što pre dođu u Irak i da se već početkom juna pojave prvi tenderi na kojima bi učestvovale srpske kompanije.

"Njima je to hitno, dali su nam i okvirne cene po kojima bi radili. Biće posla za srpske građevinare i putare", poručio je Ilić i dodao da je predstojeća poseta Bagdadu ključna i da će posle toga mnogo više moći da kaže o obimu posla koji bi srpske kompanije mogle da uzmu u Iraku.

On je istakao da su Iračani, najpre kompanijama iz Srbije ponudili da rade te poslove, jer su preduzeća iz naše zemlje nekada u Iraku gradili najkvalitetnije infrastrukturne objekte, puteve, mostove, aerodrome, zgrade, kuće.

"Čast nam je i zadovoljstvo da se vratimo na tržišta na kojima smo nekada poslovali, ima u pojedinim zonama u Iraku nestabilnih situacija, ali tamo gde bi radnici bili ugroženi, ne bi se ništa gradilo", naglasio je Ilić i dodao da postoje takozvane "zelene zone" u kojima je garantovana potpuna bezbednost radnika.

Neke od kompanija koje bi mogle da učestvuju na poslovima u Iraku su "Energoprojekt" nisko i visokogradnja, "Unipromet", "Gemaks", "Ivan Milutinović PIM" u saradnji sa "Mostogradnjom", ali i Institut CIP iz domena projektovanja i nadzora projekata, naveo je Ilić.

Iračani su ponudili i da srpske kompanije i naši kadrovi vode inženjering za iračke firme na određenim projektima, rekao je ministar Ilić, koji je ploveći Dunavom, sa Daradžijem obišao radove na izgradnji mosta na Dunav-Borča.

On je naglasio da su i rukovodioci srpskih građevinskih kompanija danas bili na sastanku sa iračkim predstavnicima i dodao da je preduzeće "Unipromet" iz Čačka već dalo ponudu da gradi objekte, da izvozi u Irak i da obavlja montažu građevinske opreme.

Vlasnik "Gemaksa" Đorđo Antelj ocenio je da je reč o velikoj šansi za srpsko građevinarstvo, jer u Srbiji nema dovoljno posla za te firme. To bi bio način da se srpsko građevinarstvo vrati na slavu starih staza, jer u Iraku smo imali veoma velike uspehe, rekao je Antelj i naveo da su preduzeća iz bivše Jugoslavije ranije izvela radove u Iraku vredne više od 12 milijardi dolara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER
IZOLACIJA-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...