INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcija rodne kuće vojvode Stepe Stepanovića

21.05.2013. | Politika

Rodna kuća Stepe Stepanovića, slavnog vojskovođe iz Prvog svetskog rata, podignuta u selu Kumodraž pre oko 150 godina, trebalo bi do kraja godine da zasija u punom sjaju. Projekat kompletne rekonstrukcije trošnog zdanja u Vrčinskoj ulici, čija vrata nisu otvorena za posetioce više od deset godina, izradili su stručnjaci Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu u martu ove godine.

Planom je predviđeno, kako ističe Milica Grozdanić, direktorka zavoda, da u ovaj spomenik kulture od velikog značaja (proglašen u oktobru 1974. godine) bude uloženo 7.300.000 dinara sa dodatim porezom.

- Taj novac biće uložen za zamenu trulih delova krovnog pokrivača, posle čega će biti prekrivena cela konstrukcija. Radiće se i na preziđivanju ukrasnog dimnjaka, a biće obnovljene i sve spoljne i unutrašnje obloge kuće. Pre toga, neophodna je statička sanacija zdanja sagrađenog polovinom 19. veka – nabraja Milica Grozdanić.

Deo kompleksa čini i ambar u kojem se svojevremeno nalazio toalet, ali su sanitarije u međuvremenu nestale. Stradala je i stara drvena ograda koju su lopovi preko noći uklonili. Projektom je predviđeno postavljanje nove, koja će se uklopiti u ambijentalnu celinu.

- Uredićemo i zidove ambara, a toalet ćemo opremiti novim sanitarijama. Pošto je u kući i stolarija u lošem stanju, i ona će biti restaurirana. Obnova će obuhvatiti i popravku trošnih trotoara oko objekta – ističe direktorka zavoda.

U zdanje koje pripada tipu starije moravske kuće građani nisu kročili najmanje deset godina, iako je pre nepune tri decenije grad uložio sredstva u kompletnu obnovu objekta.

- Prvi projekat sanacije urađen je još 1979. godine. Radovi su počeli 1984. godine. Najpre je objekat potpuno demontiran, sa njega je skinuta krovna konstrukcija, obijen je malter do osnovne drvene konstrukcije. Tek tada je počela istinska obnova zdanja koja je trajala do 1987. godine. Objekat je stabilizovan, a krov, podovi, tavanica i stolarija zamenjeni – objašnjavaju u zavodu, podsećajući da je od 1987. do 1990. trajalo i uređenje pomoćnih objekata – ambara, koša, kućice na ulazu i dvorišta.

Netaknuto ognjište

U kući slavnog vojvode nalazi se autentično ognjište na kome je stari sač. Na zemljanom podu – omanji sto oko kojeg su četiri hoklice. Drvena lopata za pogaču naslonjena je na trošni zid na kojem je okačena i preslica. Tu su i sito, korito, tučak, naćve za brašno, drveni sanduk za žito... U susednoj prostoriji je postavka mnoštva fotografija i novinskih članaka, među kojima su i dve naslovne strane "Politike" iz 1929. godine – vesti o smrti i sahrani Stepa Stepanovića.

Tip starije moravske kuće

Kuća je podignuta sredinom 19. veka. Po svojim graditeljskim karakteristikama pripada tipu starije moravske kuće, kakve se sredinom 19. veka veoma često podižu u selima beogradske okoline. Osnova joj je pravougaona, dimenzija 10 puta osam metara, i sastoji se od tri prostorije. Zidana je u bondručnoj konstrukciji, krov je četvoroslivan, prvobitno pokriven šindrom koju danas zamenjuje crep. Kuća je obeležena spomen-pločom.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;